Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014

Με ποιες ασθένειες σχετίζεται η έλλειψη βιταμίνης D (Βίντεο)


Ο κλινικός διαιτολόγος Κωνσταντίνος Ξένος καλεσμένος στο MEGA και στην εκπομπή «Πρωινό μου» μας εξηγεί τα πάντα γύρω από τη βιταμίνη D: γιατί οι Έλληνες έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, που οφείλεται η έλλειψή της, με ποιες παθήσεις σχετίζεται η έλλειψή της καθώς επίσης και από ποιες τροφές μπορούμε να την προμηθευτούμε.

Γενικές παρατηρήσεις: α) Το 91,3% των νεογνών που γεννιούνται χειμώνα έχουν σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D λόγω σοβαρής έλλειψης βιταμίνης D στις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
β) Έρευνα έδειξε ότι το 57,7% ανάμεσα στους υγιείς Έλληνες από 18-85 ετών καθόλη τη διάρκεια του έτους έχουν έλλειψη βιταμίνης D.
γ) Η βιταμίνη D παράγεται από τον ήλιο όταν ο οργανισμός εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία και συγκεκριμένα στις UVB ακτίνες. Η έκθεση του οργανισμού πρέπει να γίνεται απευθείας από τον ήλιο γιατί ακόμα και ένα τζάμι (π.χ. όταν βρισκόμαστε μέσα σε ένα αυτοκίνητο) φιλτράρει το 95-96% των UVB ακτίνων. 10-15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο αρκούν για να παράγουμε βιταμίνη D

Που οφείλεται η έλλειψη της βιταμίνης D: στη μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως λόγω τρόπου ζωής, στην έντονη χρήση αντηλιακών, στη παχυσαρκία, στη δυσαπορρόφηση, στις φαρμακευτικές αγωγές, στη μόλυνση της ατμόσφαιρας, στη μειωμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D.

Με ποιες παθήσεις σχετίζεται η έλλειψή της: ραχίτιδα (στα μικρά παιδιά), οστεομαλακία και οστεοπόρωση στους ενήλικες, διαταραχές του ανοσοποιητικού, αυτοάνοσα νοσήματα, μειωμένη άμυνα του οργανισμού, υπέρταση, στεφανιαία νόσο, αυξημένο ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη, αυξημένο ενδεχόμενο εμφάνισης Alzheimers, αυξημένο ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Διατροφικές πηγές βιταμίνης D: μουρουνέλαιο, παχιά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, τόνος, μπακαλιάρος, πέστροφα καθώς και επιλεγμένα δημητριακά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Επειδή αρκετές φορές ακόμα και η πρόσληψή της μέσω της διατροφής δεν είναι επαρκής είναι απαραίτητη η πρόσληψή της μέσω συμπληρωμάτων.  

Τις πληροφορίες για την συγκεκριμένη ανάρτηση τις αντλήσαμε από το παρακάτω βίντεο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: