Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αποτελούν προάγγελο καρδιολογικών προβλημάτων


Αυξημένο κίνδυνο για θανατηφόρο έμφραγμα έχουν όσοι δεν διαθέτουν υψηλά αποθέματα βιταμίνης D, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

«Παρότι η η βιταμίνη D είναι γνωστή για τις ιδιότητες της σε σχέση με τα οστά, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσουν σε ισχαιμικό επεισόδιο, στηθάγχη, στεφανιαία αρτηριοσκλήρυνση, και καρδιακή προσβολή.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει η χαμηλή συγκέντρωση αυτής της βιταμίνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση. Μελέτη του 2009 έδειξε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σε νεαρές γυναίκες μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ανάπτυξης συστολικής υπέρτασης.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι εμπειρογνώμονες συγκέντρωσαν στοιχεία πάνω από 10.000 Δανών, προκειμένου να προσδιορίσουν τη σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D και της ισχαιμικής καρδιακής νόσου.
Ο δρ Peter Brondum-Jacobsen, επικεφαλής της μελέτης υποστήριξε ότι τα χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D συνδέονται με:


• 64% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής
• 57% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου
• 40% υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου
• τουλάχιστον 81% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology»

Οι επιστήμονες τονίζουν στη μελέτη ότι υπάρχει ισχυρή στατιστική συσχέτιση μεταξύ του χαμηλού επιπέδου της βιταμίνης D και των πιθανοτήτων καρδιακής νόσου και πρόωρου θανάτου.

Ο δρ Bοrge Nordestgaard, εκ των συγγραφέων της μελέτης συμβουλεύει « ο οικονομικότερος και ευκολότερος τρόπος για να πάρετε αρκετή βιταμίνη D είναι να αφήσετε τον ήλιο να σας «λούζει» σε τακτά χρονικά διαστήματα. Φυσικά πρέπει να προσέχετε γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος. Δυστυχώς δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι η βιταμίνη D ως συμπλήρωμα διατροφής προλαμβάνει τις καρδιακές νόσους».
»

Πηγή: sweetblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: