Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2011

Κίνδυνος θρόμβωσης από χαμηλά επίπεδα σιδήρου

 
causes of blood
clots

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο επικίνδυνων θρόμβων που δημιουργούνται σε μια φλέβα, σύμφωνα με αποτελέσματα νέας έρευνας που περιέλαβε ασθενείς με κληρονομική νόσο των αγγείων.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, σύμφωνα με ερευνητές του Imperial College στο Λονδίνο.

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συνήθως εμφανίζεται στα πόδια και μπορεί να προκαλέσει πόνο και οίδημα και να αποβεί μοιραία αν ο θρόμβος φτάσει στα πνευμονικά αγγεία. Η μεγάλη εγχείρηση, η ακινησία και ο καρκίνος είναι αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου για θρομβώσεις αλλά δεν υπάρχει σαφής αιτία σε πολλές περιπτώσεις.

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 609 ασθενείς με κληρονομική αιμορραγική τηλαγγειεκτασία, γενετική νόσο των αγγείων που προκαλεί υπερβολική αιμορραγία από τη μύτη και το έντερο. Πολλοί τέτοιοι ασθενείς έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου λόγω απώλειάς του μέσω της αιμορραγίας.

Ασθενείς με χαμηλά επίπεδα σιδήρου ήταν σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση θρόμβων, αλλά όσοι έλαβαν συμπληρώματα σιδήρου δεν αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο. Αυτό υποδεικνύει ότι η αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης στο γενικό πληθυσμό, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Claire Shovlin, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι σε άνθρωπο με κληρονομική αιμορραγική τηλαγγειεκτασία, τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα είναι πιθανόν αντιμετωπίσιμος παράγοντας κινδύνου για θρόμβους. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν μικρές έρευνες στο γενικό πληθυσμό που θα στήριζαν τα ευρήματα αλλά χρειάζονται περισσότερες για να επιβεβαιωθεί 

Αν τα ευρήματα αφορούν το γενικό πληθυσμό θα έχουν σημαντικές εφαρμογές σε σχεδόν όλους τους τομείς της ιατρικής. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Thorax».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου 1 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως πιστεύεται ότι έχουν αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου.

Πηγή: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: