Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

Το σκόρδο βοηθάει στην αντιμετώπιση του σακχαρώτη διαβήτη


Το σκόρδο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αποτρέψει την εμφάνιση επιπλοκών από το διαβήτη

Οι ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου φαίνονται ανεξάντλητες, καθώς περιέχει πάνω από 400 στοιχεία. Οι ερευνητές έχουν αποφανθεί ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει σε πολλές ασθένειες. Ο βολβός αυτός συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και –κάτω από επίβλεψη γιατρού - μπορεί να χρησιμοποιείται και από διαβητικούς μαζί με την ινσουλίνη και την ειδική δίαιτα που ακολουθούν.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένες από τις ουσίες που περιέχει το σκόρδο μπορούν να αυξήσουν το ποσοστό της ινσουλίνης.

Παρότι οι έρευνες σχετικά με την ωφέλεια από το σκόρδο βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για την αποτελεσματικότητα του, οι ασθενείς με διαβήτη μπορούν να επωφεληθούν από τις ιδιότητές του λαμβάνοντας  το σε λελογισμένες ποσότητες ως συμπλήρωμα: ωμά και μαγειρεμένα σκόρδα ή εκχύλισμα σκόρδου, μπορούν όχι μόνο να  βοηθήσουν να παραμείνει σε κανονικά επίπεδα η γλυκόζη στο αίμα αλλά και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για ορισμένες επιπλοκές του διαβήτη καθώς η ασθένεια ς μπορεί να προκαλέσει υψηλή πίεση, καρδιακά προβλήματα, αρτηριοσκλήρυνση, νεφροπάθεια, νευροπάθειες και παθήσεις στα μάτια.

Στη λίστα που ακολουθεί αναφέρονται οι ευεργετικές επιδράσεις του σκόρδου στους διαβητικούς
-μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
-αντιμετώπιση ή αποτροπή της αρτηριοσκλήρυνσης
-αποτροπή μολύνσεων
-ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
-μείωση της κακής χοληστερόλης
-ρύθμιση της πίεσης
-αποτροπή καρδιακών επεισοδίων

Προσοχή: Συζητήστε με το γιατρό σας την προοπτική να καταναλώνετε σκόρδο, ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη και τη γενική κατάσταση της υγείας σας. Παρότι το σκόρδο θεωρείται ότι δεν περιέχει τοξικές ουσίες, μπορεί σε ορισμένα άτομα να προκαλέσει παρενέργειες και εφόσον λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες. Αν πρόκειται να καταναλωθεί σε ποσότητες στο πλαίσιο θεραπείας, θα πρέπει να υπάρχει ιατρική επίβλεψη.

Πηγή: sweetblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: