Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Φρένο στον καρκίνο του προστάτη μπορεί να αποτελέσει η βιταμίνη D


Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη D και οι στατίνες είναι σημαντικά όπλα για την αντιμετώπιση της νόσου

«ΛΟΝΔΙΝΟ Νέα αναπάντεχα «όπλα» ενάντια στον καρκίνο του προστάτη ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Βρετανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία της νόσου σε κάποιους ασθενείς, ενώ αμερικανοί συνάδελφοί τους σημειώνουν ότι οι στατίνες- δημοφιλή φάρμακα ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη- είναι ικανές να δράσουν προληπτικά ενάντια σε αυτόν τον πολύ κοινό καρκίνο των ανδρών.
Επιστήμονες του Ιmperial College του Λονδίνου αναφέρουν με μελέτη τους, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο «ΒJU Ιnternational», ότι η καθημερινή λήψη βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (ΡSΑ- δείκτης που συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη) ως και στο μισό στο 20% των ασθενών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμά τους έπειτα από κλινική δοκιμή σε 26 άνδρες με υποτροπιάζοντα καρκίνο του προστάτη οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά ταμπλέτες βιταμίνης D. Όπως φάνηκε, οι πέντε εξ αυτών ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Σε δύο τα επίπεδα του ΡSΑ μειώθηκαν περισσότερο από 50%, σε άλλους δύο από 25% ως 50%, ενώ σε έναν ασθενή περίπου 25%. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε έναν από τους άνδρες το θετικό αποτέλεσμα διήρκεσε επί τρία χρόνια.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μεγαλύτερου εύρους δοκιμές σχετικά με τη θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση πιστεύεται ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη παρεμβαίνει στην επίδραση του υποδοχέα ανδρογόνων ο οποίος ενεργοποιείται από ορμόνες όπως η τεστοστερόνη και συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη.

Την ίδια στιγμή δύο άλλες αμερικανικές αυτή τη φορά μελέτες, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας στο Σικάγο, δείχνουν ότι οι στατίνες μπορούν να δράσουν προληπτικά ενάντια στον καρκίνο του προστάτη. Επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο παρακολούθησαν 2.447 άνδρες ηλικίας 40-79 ετών επί σχεδόν δύο δεκαετίες. Είδαν ότι όσοι εξ αυτών λάμβαναν στατίνες είχαν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι δεν λάμβαναν τα συγκεκριμένα φάρμακα. Ανακάλυψαν επίσης ότι εκείνοι που λάμβαναν στατίνες είχαν 57% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπερπλασία του προστάτη (αύξηση δηλαδή του μεγέθους του) η οποία συνδέεται με ουρολογικά προβλήματα, αλλά και στυτική δυσλειτουργία. Εκτιμάται ότι ο καλός έλεγχος της χοληστερόλης και των λιπιδίων του αίματος που προσφέρουν οι στατίνες μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων στη στύση, αφού τα υψηλά επίπεδά τους είναι γνωστό ότι συνδέονται με τη στυτική δυσλειτουργία.

Η δεύτερη μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνα βασίστηκε στην εξέταση δειγμάτων όγκων του προστάτη 254 ανδρών. Όπως προέκυψε, τα επίπεδα φλεγμονής ήταν 72% χαμηλότερα στους άνδρες που είχαν λάβει στατίνες. Το συγκεκριμένο εύρημα μαρτυρεί ότι η λήψη στατινών μπορεί να μειώσει την ταχύτητα ανάπτυξης των όγκων του προστάτη στους άνδρες που έχουν εμφανίσει τη νόσο.» 

(Πηγή: tovima.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: