Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010

Πως να προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα στα Wi-Fi δίκτυα


Τα ασύρματα δίκτυα Wi-Fi, μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στο Διαδίκτυο από οπουδήποτε το θελήσουμε: καφετέριες, βιβλιοθήκες, αεροδρόμια, ξενοδοχεία κ.λπ. Οι περισσότεροι συνδέονται μέσω των Laptops, αν και όλο και πληθαίνουν τα έξυπνα κινητά (Smartphones) με τη δυνατότητα αυτή.


Πολλοί επιτήδειοι όμως, μπορεί να εκμεταλλευτούν την έλλειψη επαρκούς ασφάλειας των ασύρματων δικτύων και να κλέψουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που έχετε αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Έτσι για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές προστασίας - από κακόβουλες ενέργειες - των προσωπικών σας δεδομένων.


1. Ενεργοποιείστε το Firewall

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε εγκατεστημένο στο φορητό σας υπολογιστή κάποιο Firewall (ή αυτό των Windows ή από κάποιο τρίτο πρόγραμμα). Αν δεν έχετε κάποιο εγκατεστημένο ή το έχετε απενεργοποιήσει, τότε μπορεί κάποιος που χρησιμοποιεί το ίδιο ασύρματο δίκτυο με εσάς, να έχει πρόσβαση στα έγγραφά σας, στις οικογενειακές σας φωτογραφίες, στους κωδικούς σας…


2. Απενεργοποιήστε την ασύρματη σύνδεση όταν δεν τη χρησιμοποιείται

Να συνδέεστε σε ασύρματα δίκτυα, αν και μόνο αν είναι απαραίτητο να το πράξετε αυτό. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή γραφείου, να παίξετε κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι ή γενικά να κάνετε μία εργασία η οποία δεν απαιτεί τη σύνδεση στο δίκτυο, καλό θα ήταν να το αποφεύγετε.


3. ΜΗΝ συμπληρώνετε κωδικούς και αριθμούς πιστωτικών καρτών

Αν και το Firewall είναι ικανό να προστατέψει επαρκώς τον υπολογιστή σας, όμως δεν κρυπτογραφεί τα δεδομένα που αποστέλλονται στο δίκτυο. Έτσι, στοιχεία όπως usernames, passwords, αριθμούς πιστωτικών καρτών κ.λπ. μπορούν να «κλαπούν» από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο ίδιο ασύρματο δίκτυο με εσάς.


4. Απενεργοποιήστε όλα τα «Κοινόχρηστα Έγγραφα»

Κάθε φορά που συνδέεστε σε ασύρματο δίκτυο, μοιράζεστε με άλλους τα αρχεία που έχετε αποθηκευμένα στο φάκελο «Κοινόχρηστα Έγγραφα» (Shared Files) ή και άλλους φακέλους που έχετε επιλέξει να τους μοιράζεστε κάθε φορά που συνδέεστε σε κάποιο δίκτυο. Αν δεν θέλετε οι άλλοι χρήστες του ασύρματου δικτύου να έχουν πρόσβαση στα αρχεία αυτά, τότε πρέπει να τους απενεργοποιήσετε.


(via: ixibo.com - photo via: flickr.com/photos/bengterik)

Δεν υπάρχουν σχόλια: