Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια

«Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, η οποία είναι γνωστό ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής νόσου ή ακόμη και θανάτου, αναφέρουν τα ευρήματα αμερικανικής μελέτης.


Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 27.686 κάτοικοι της Utah ηλικίας άνω των 50 ετών χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, έδειξε ότι τα άτομα με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν 77% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν πρόωρα, σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D.


Επιπλέον, αναφέρουν οι ερευνητές, τα άτομα αυτά (με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D) είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία αρτηριοπάθεια, 78% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο και διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια.


Εάν η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που συνδέεται με τα καρδιαγγειακά αυτά νοσήματα, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στη δημόσια υγεία, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, συμπληρώνοντας ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D αντιμετωπίζεται εύκολα.


Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D συμβάλλει στη ρύθμιση βασικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως στην αρτηριακή πίεση, στη φλεγμονή και στον έλεγχο της γλυκόζης -παράγοντες που σχετίζονται με την καρδιακή νόσο- και ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης συνδέεται με μυοσκελετικές διαταραχές.


Επισημαίνοντας ότι η παρούσα μελέτη ήταν μόνο μελέτη παρατήρησης και δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, οι ερευνητές υπογράμμισαν την ανάγκη διεξαγωγής τυχαιοποιημένων μελετών σε ασθενείς με ανεπαρκή επίπεδα της βιταμίνης προκειμένου να τεκμηριωθεί η σχέση της ανεπάρκειας της βιταμίνης με την καρδιακή νόσο.»


(via: healthview.gr – photo: via)

Δεν υπάρχουν σχόλια: