Κυριακή, 24 Μαΐου 2009

Φωτοβολταϊκά στις στέγες σπιτιών με κίνητρα προς του πολίτες


''Φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών με ισχυρά κίνητρα προς τους πολίτες, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες στις πολεοδομίες, φοροαπαλλαγές και με ταυτόχρονη επιδότηση στην αγορά της κιλοβατώρας από τη ΔΕΗ, δίνει η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ που θα εκδοθεί σε 10 ημέρες

Ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει έως 7000 Kwh/χρόνο θα χρειαστεί 70 ημέρες για να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό σταθμό 5Kw (1300w) για να καλύψει τις ανάγκες του, ενώ το επιπλέον ρεύμα μπορεί μέσω σύνδεσης να το πουλά στη ΔΕΗ.

Το κόστος για έναν 5Kw σταθμό ανέρχεται σε 25.000 ευρώ και η απόσβεση θα γίνει σε διάστημα 6-8 χρόνια αφού η τιμή αγοράς της ενέργειας ανά Kwh θα ανέρχεται σε 0,55 ευρώ από 0,11 ευρώ που την αγοράζει σήμερα ο οικιακός καταναλωτής.

Ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι πιστωτικός ενώ οι διαδικασίες για τη σύνδεση και την έναρξη παράγωγης θα κοστίζουν 300 - 500 ευρώ για τη Σύμβαση Σύνδεσης με την ΔΕΗ και 500-1000 ευρώ για το μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο, την αίτηση στη ΔΕΗ και την τεχνική μελέτη.

Ωστόσο, η επένδυση κρίνεται ασύμφορη ως προς το κόστος σε αντιδιαστολή με το χρόνο απόσβεσης και το αποτέλεσμα για τις πολυκατοικίες.

Το μέτρο θα προχωρήσει προς όφελος των καταναλωτών και του περιβάλλοντος δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αφού επαλείφθηκαν γραφειοκρατικά εμπόδια δόθηκαν φοροαπαλλαγές και επιδοτήθηκε η αγορά της κιλοβατώρας από την ΔΕΗ.

Η διαδικασία για όσους ενδιαφέρονται είναι απλή, ανέφερε στο ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε, θα πρέπει να κάνουν διπλή αίτηση στη ΔΕΗ και απλή στην πολεοδομία.

Για περισσότερες πληροφορίες είπε ότι μπορούν να απευθύνονται στη ΔΕΗ, στη γενική γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης και από την επόμενη εβδομάδα στη γραμμή καταναλωτή 1520.


Δείτε τι χρειάζεται και πόσο κοστίζει η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού
Δείτε το παράδειγμα ενός φωτοβολταϊκού σε ένα σπίτι 80τμ. ''


Λύστε όλες τις απορίες σας πάνω στο θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στην στέγη του σπιτιού σας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: