Σάββατο, 23 Μαΐου 2009

Βελτιώστε την ψυχική σας υγεία τρώγοντας σωστά

''Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, επισημαίνουν οι επιστήμονες και προτείνουν να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, ω 3 λιπαρά και βιταμίνες για να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας.


Ότι τα ποσοστά κατάθλιψης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες αυξάνονται συνεχώς, το γνωρίζουν οι περισσότεροι. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι ακολουθώντας απλές διατροφικές συμβουλές μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές, που βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι υδατάνθρακες, που προάγουν τη σύνθεση σεροτονίνης, ορμόνης που συνδέεται με την καλή διάθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι η δράση αρκετών αντικαταθλιπτικών φαρμάκων βασίζεται στην παραγωγή σεροτονίνης.


Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως είναι η ζάχαρη, προσφέρουν άμεση αλλά προσωρινή ανακούφιση γιατί απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό αλλά με την έκκριση ινσουλίνης γρήγορα απομακρύνονται. Προτιμήστε τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και το μαύρο ψωμί, που απορροφώνται πιο αργά αλλά προσφέρουν ευεξία για μεγαλύτερο διάστημα αφού παραμένουν για περισσότερο χρόνο στην κυκλοφορία.


Αντικαταθλιπτική δράση αποδίδεται και στα ω 3 λιπαρά οξέα. Σχετική έρευνα έδειξε ότι η χορήγηση ω 3 λιπαρών με τη μορφή συμπληρωμάτων ιχθυελαίων σε ασθενείς με κατάθλιψη μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και την ένταση των καταθλιπτικών επεισοδίων. Ω 3 λιπαρά περιέχουν εκτός από τα ψάρια, τα σαλιγκάρια, τα καρύδια, το σογιέλαιο και το φυστικέλαιο.


Σύμφωνα με μελέτες η χαμηλή πρόσληψη των βιταμινών Β6 και Β12 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Βελτιώστε λοιπόν τη διάθεσή σας καταναλώνοντας συχνά τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6, όπως το συκώτι, τα αυγά, τα δημητριακά και τα όσπρια και σε βιταμίνη Β12 όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά.''


(photo via, via)

Δεν υπάρχουν σχόλια: