Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009

Αφρική - Ψυγείο που λειτουργεί με τον ήλιο

«Η οικονομική και η τεχνολογική ανάπτυξη στην Αφρική απαγορεύει τις υλικές ανέσεις στον ίδιο βαθμό που αυτές ικανοποιούνται στις αναπτυγμένες χώρες. Αυτό το δεδομένο αφήνει ακάλυπτες καθημερινές υλικές ανάγκες των Αφρικανών. Ευτυχώς, η καθημερινή τριβή των γηγενών με το θέμα, τους έκανε δημιουργικούς! Η καθημερινότητα στην Αφρική βρίθει τέτοιων παραδειγμάτων, ένα από αυτά παραθέτουμε. Η υπερβολική ζέστη αχρηστεύει τα τρόφιμα τα οποία αν δεν πουληθούν ή αν δεν καταναλωθούν εντός μιας ημέρας, σαπίζουν.


Το πρόβλημα αυτό και οι διαστάσεις του έθεσαν σε λειτουργία την παρατηρητικότητα και την παραγωγική φαντασία του Mohammed Bah Abba, νιγηριανού δασκάλου. Αυτός εφηύρε ένα ψυγείο, φύλακα των τροφίμων . Το ψυγείο χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να λειτουργεί. Αυτό αποτελείται από δύο πήλινα δοχεία- το ένα μικρό και το άλλο μεγαλύτερό του- που τοποθετούνται το ένα μέσα στο άλλο. Στον κενό χώρο τοποθετείται άμμος, η οποία βρέχεται με όσο νερό μπορεί να απορροφήσει. Το πήλινο ψυγείο αφού γεμίσει με το περιεχόμενό του, κλείνει με ένα βρεγμένο πανί κι έτσι εκτίθεται στον ήλιο. Ο ήλιος ζεσταίνει την υγρή άμμο.

Έτσι, το νερό σταδιακά εξατμίζεται από το δοχείο, η άμμος ψύχεται καθώς και το περιεχόμενο του δοχείου. Η εφευρετικότητα του δασκάλου από τη Νιγηρία διευκόλυνε τη συντήρηση των τροφίμων. Τα τρόφιμα είναι δυνατόν να διατηρηθούν σε αυτό το ψυγείο από πέντε μέρες έως και τριάντα μέρες, ανάλογα το είδος τους. Το κόστος του ψυγείου αντιστοιχεί στα 30 λεπτά του ευρώ.»


(via)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καταπληκτικό!!! Μου θύμισε παρόμοιο "κόλπο" στο στρατό με τα παγούρια που επενδύαμε με πετσέτα που βρέχαμε...

ΥΓ Μπορώ - με αναφορά στην πηγή βέβαια - να αναδημοσιεύσω;

p-andr είπε...

Ναι, είναι πράγματι καταπληκτικό. Πιστεύω ότι η λογική αυτή της εφεύρεσης είναι παρόμοια με αυτό που κάνατε με τα παγούρια στον στρατό. Όσο για την αναδημοσίευση δεν υπάρχει λόγος να ρωτάς...

Ανώνυμος είπε...

Ψυγείο αθώο του ήλιου και PC-WiFi πονηρής ακτινοβολίας WLAN

Δημοσιεύθηκε την Ιανουαρίου 13, 2009

http://manitaritoubounou.wordpress.com/2009/01/13/psygeio-hliou-pc-wifi-wlan/