Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2008

Ψάρια στις εγκυμονούσες

Εξασφαλίζουν τη βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων και των νεογέννητων


Εδώ και πολλά χρόνια, σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες απευθυνόταν προειδοποίηση για περιορισμό της ποσότητας ψαριών που κατανάλωναν, επειδή πολλά είδη θαλασσινών ενδεχομένως περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, ο οποίος εκθέτει σε κινδύνους το νεογέννητο και το έμβρυο. Πολύ πρόσφατα όμως, μια ομάδα υγείας αμφισβήτησε τα δεδομένα, συμβουλεύοντας τις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες να καταναλώνουν περισσότερα ψάρια για να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη ανάπτυξη των εγκεφάλων των νεογνών.


Πολλές εγκυμονούσες, φοβούμενες τη μόλυνση με υδράργυρο, αποφεύγουν εξ ολοκλήρου τις θαλασσινές τροφές. Αυτό όμως θα μπορούσε στην πραγματικότητα να βλάψει τα νεογέννητα, σύμφωνα με μερικούς επιστήμονες. Σε γενικές γραμμές, η FDA (Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) συμβουλεύει τις έγκυες να περιορίσουν την εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών σε 340 γραμμάρια την εβδομάδα. Μια νεότερη σύσταση προέρχεται από τη συνεργασία των Εθνικών Υγιών Μητέρων και Υγιών Μωρών, μια μη κερδοσκοπική ομάδα που εστιάζει το ενδιαφέρον της σε θέματα υγείας στην παιδική ηλικία. Οι επιστημονικοί σύμβουλοι αυτής της ομάδας, λοιπόν, λένε ότι έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 340 γραμμάρια ψαριών την εβδομάδα.Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα


Αν και με αμφότερες τις συστάσεις αναγνωρίζεται ότι οι έγκυες μπορούν ασφαλώς να καταναλώνουν περίπου δύο μερίδες την εβδομάδα, οι φόβοι για μολύνσεις με υδράργυρο των θαλασσινών τροφών οδήγησαν πολλές έγκυες στο σημείο να αποφεύγουν την ψαροφαγία. Και ιδού το αίνιγμα: ένας μεγάλος αριθμός μελετών δείχνει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία απαντώνται κυρίως σε ψάρια, είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων και των νεογέννητων.


Εφέτος, μια ανακοίνωση στο ιατρικό περιοδικό Lancet ανέφερε ότι οι γυναίκες, οι οποίες είχαν καταναλώσει περισσότερα από 340 γραμμάρια ψαριών την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, έφεραν στον κόσμο παιδιά καλύτερα ανεπτυγμένα και εξυπνότερα.


«Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι γυναίκες, οι οποίες παραλείπουν εντελώς να καταναλώνουν ψάρια», είπε η Judy Meehan, εκτελεστική διευθύντρια των Εθνικών Υγιών Μητέρων και του Συνασπισμού Υγιών Νηπίων, των ΗΠΑ. «Το να καταναλώνουν 340 γραμμάρια θαλασσινών τροφών εβδομαδιαίως αποτελεί μια ασφαλή και έξυπνη κίνηση και ουδείς πρέπει να την αμφισβητεί».


Σε μια πρόσφατη ανακοίνωση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης τονιζόταν ότι τα οφέλη για την υγεία είναι μεγαλύτερα από τα λιπαρά ψάρια –όπως ο σολομός, η ρέγκα και οι σαρδέλες– τα οποία γενικώς είναι φτωχότερα σε περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Από τα ψάρια προς αποφυγήν είναι ο… καρχαρίας, ο ξιφίας και το βασιλικό σκουμπρί.


Πηγή: Εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (30 Νοεμβρίου 2008)

(photo via)

Δεν υπάρχουν σχόλια: