Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2008

Μουλιάστε τις πατάτες σε νερό πριν από το τηγάνισμα

Μειώνονται κατά 50% τα επίπεδα του ακρυλαμιδίου, το οποίο συνδέεται με καρκίνο


Το μούλιασμα της πατάτας σε νερό, πριν μπει στο τηγάνι, μπορεί να μειώσει και κατά 50% τα επίπεδα ενός επικίνδυνου χημικού, του ακρυλαμιδίου, το οποίο έχει «στοιχειώσει» τα τελευταία έξι χρόνια τη ζωή μας. Ολα ξεκίνησαν το 2002, οπότε και δημοσιεύθηκε μελέτη σουηδών ειδικών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Φορέα Ελέγχου Τροφίμων της Σουηδίας, η οποία έδειξε ότι το τηγάνισμα ή το ψήσιμο σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 120 βαθμών Κελσίου τροφών πλούσιων σε άμυλο προκαλεί τη μετατροπή ενός αμινοξέος- ασπαραγίνη - στο δυνητικά καρκινογόνο ακρυλαμίδιο. Έκτοτε οι περισσότεροι νιώθουν τύψεις κάθε φορά που τρώνε ένα μπισκότο, ένα πιάτο τηγανητές πατάτες ή ένα σακουλάκι τσιπς.


Τώρα η νέα μελέτη, η οποία ανήκει σε ειδικούς της βρετανικής εταιρείας έρευνας τροφίμων Leatherhead Food Ιnternational δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει λύση ώστε να απολαμβάνουμε με λιγότερο φόβο τις αγαπημένες μας αμυλούχες τροφές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της αν βυθίσουμε τις πατάτες σε νερό για δύο ώρες μπορούμε να μειώσουμε στο ήμισυ τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου.Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the Science of Food and Αgriculture», εάν κάποιος απλώς πλύνει τις πατάτες πριν από το τηγάνισμα μειώνει τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου κατά 23%. Εάν τις βυθίσει σε νερό για 30 λεπτά επιτυγχάνει μείωση κατά 38%, ενώ αν τις μουλιάσει στο νερό για δύο ώρες η μείωση σχηματισμού του χημικού φθάνει στο 48%. Ολα αυτά όμως ισχύουν μόνο όταν δεν ξεροτηγανίσει τις πατάτες στη συνέχεια. Όπως ανέφερε η επικεφαλής των ερευνητών δρ Ρέιτσελ Μπαρτς «έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες από τη βιομηχανία τροφίμων με στόχο τη μείωση του ακρυλαμιδίου στα αμυλούχα προϊόντα. Ωστόσο δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα φαγητά που μαγειρεύονται στο σπίτι και έτσι θελήσαμε να αναζητήσουμε τρόπους μείωσης των επιπέδων ακρυλαμιδίου στα σπιτικά φαγητά».


Τόσο στο ψήσιμο όσο και στο τηγάνισμα οι αμυλούχες τροφές πρέπει να μαγειρεύονται ως ότου λάβουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και όχι χρυσοκαφέ χρώμα, σημείωσαν πρόσφατα ευρωπαίοι ειδικοί μέσω μεγάλης τριετούς μελέτης που εκπονήθηκε με χρηματοδότηση της ΕΕ. Οι ειδικοί συνέστησαν κατανάλωση τροφών με άμυλο που μαγειρεύονται στο σπίτι, αντί για τις έτοιμες επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν περισσότερο ακρυλαμίδιο.


Μια «βόμβα» στο πιάτο μας


Πριν από έξι χρόνια, οι σουηδοί ερευνητές οι οποίοι έφεραν για πρώτη φορά το θέμα του ακρυλαμιδίου στο προσκήνιο ανίχνευσαν την ουσία σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σε κάποια προϊόντα (όπως τηγανητές πατάτες, τσιπς, ψωμί και φρυγανιές), που έφταναν ως 3.900 mg/kg. Με βάση έρευνες σε ζώα εκτιμάται ότι το πιθανό ανώτατο επιτρεπόμενο όριο το οποίο δύναται να προσλάβει ο άνθρωπος είναι της τάξεως των 15 ως 50 μικρογραμμαρίων ανά κιλό την ημέρα, ανάλογα με το σωματικό βάρος. Πάντως, το μόνο επίσημο όριο διεθνώς για το ακρυλαμίδιο αφορά το νερό (0,1 μικρογραμμάρια ανά λίτρο). Πειράματα που διεξήγαγαν μάλιστα οι ερευνητές σε ποντίκια έδειξαν ότι οι τροφές με ακρυλαμίδιο προκάλεσαν σε πολλά από αυτά μορφές καρκίνου όπως του γαστρεντερικού σωλήνα, του μαστού και των όρχεων.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" (7 Μαρτίου 2008), (photo via)

1 σχόλιο:

Patrablog είπε...

« Αποφάσισα νά ασχοληθώ μέ τίς ελλείψεις αυτής τής πολιτείας, νά διαμαρτυρηθώ καί νά τίς καταγγείλλω, μέ αγάπη, μέ αγωνία, μέ έλεγχο αλλά καί μέ χιούμορ, βλέποντας κάποια πράγματα πολύ διαφορετικά απ΄ ότι οί πολιτικοί αρμόδιοι τά βλέπουν...

Οί τύχες τής Πόλεως ανήκουν στούς πολίτες, καί οί κυβερνώντες οφείλουν νά είναι υπάλληλοι διαχειριστές τών όποιων αναγκών τής Πολιτείας...»


http://patrablog.blogspot.com

Σας ευχαριστούμε
Patrablog-- άς διορθώσουμε αυτή την πολιτεία….