Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2008

Η βιταμίνη C ασπίδα κατά του εγκεφαλικού

Το επίπεδο της βιταμίνης C στον οργανισμό ενός ατόμου είναι παράγων πρόβλεψης της πιθανότητας που έχει να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μια μακράς διάρκειας μελέτη σε περίπου 20.000 μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας κατοίκους του Norfolk, στη Βρετανία.


Στη διάρκεια παρακολούθησης κατά μέσο όρο 9,5 ετών, καταγράφηκαν 448 εγκεφαλικά επεισόδια στον πληθυσμό της μελέτης. Ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα με μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης C στην έναρξη της μελέτης είχαν κατά 42% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε 10 χρόνια συγκριτικά με άτομα που είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C.Τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών

συνιστούν οι επιστήμονες


Η προστατευτική επίδραση της βιταμίνης C κατά του εγκεφαλικού επεισοδίου παρέμεινε η ίδια αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδράσουν σε επικίνδυνες συνθήκες, όπως, πίεση, χοληστερόλη, φυσική δραστηριότητα, διαβήτης, προηγούμενη καρδιακή προσβολή, χρησιμοποίηση συμπληρωμάτων και κοινωνική τάξη.


Ο δρ Phyo K. Myint από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της μελέτης στο περιοδικό American Journal of Nutrition. Ο Myint επισήμανε ότι το επίπεδο της βιταμίνης C στο αίμα είναι ένας «καλός βιοδείκτης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, τα οποία έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, που ίσως είναι βιολογικώς ενεργά και προστατευτικά κατά του εγκεφαλικού επεισοδίου. Η μελέτη αυτή έρχεται να στηρίξει τα υπάρχοντα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προστατεύει από εγκεφαλικό επεισόδιο».


Σημαντικά οφέλη


Σε σχετικό σχόλιο, ο Sebastian J. Padayatty και ο Mark Levine των National Institutes of Health, στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, δίνουν έμφαση στο ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν σχέση με πολλά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των εγκεφαλικών επεισοδίων. «Επειδή δεν ξέρουμε όμως ποια φρούτα και λαχανικά είναι περισσότερο αποτελεσματικά, είναι φρόνιμο να καταναλώνουμε μεγάλη ποικιλία από αυτά», προσθέτουν οι ίδιοι επιστήμονες.. «Η ιδανική ποσότητα φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε για τον περιορισμό των κινδύνων εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακής νόσου είναι άγνωστη», επισημαίνουν ωστόσο «ότι η λήψη 5-9 μερίδων ημερησίως έχει συσχετιστεί με οφέλη και με το ότι πρέπει να επιδιώκεται λήψη μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών».


Πηγή: Εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (3 Φεβρουαρίου 2008), www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: