Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008

Βήμα-Βήμα η εγκατάσταση της διανομής Ubuntu Linux

Τι θα λέγατε; Δεν είναι καιρός να ξεφύγουμε από τα προγράμματα κλειστού κώδικα και το κόστος τους το οποίο συνεπάγονται; Τα προγράμματα ανοιχτού κώδικα εκτός του ότι διατίθενται δωρεάν έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ανταγωνιστούν και πολλές φορές να ξεπεράσουν σε δυνατότητες και αποτελεσματικότητα τα προγράμματα κλειστού κώδικα.


Παρακάτω παρουσιάζεται ένας οδηγός εγκατάστασης της καλύτερης έκδοσης λειτουργικού συστήματος ανοιχτού κώδικα (η οποία βασίζεται στο Linux) Ubuntu.


1) Τοποθετήστε στον υπολογιστή σας το CD ή DVD εγκατάστασης του Ubuntu Linux. Ξεκινώντας από το CD, ο υπολογιστής σας θα εμφανίσει τις επιλογές της εικόνας. Επιλέξτε "Install in OEM mode".


2) Θα φορτωθούν τα βασικά στοιχεία του πυρήνα για την εκκίνηση της διαδικασίας της εγκατάστασης.


3) Σαν γλώσσα επιλέξτε τα Ελληνικά και πατήστε Next.


4) Ακολουθεί η ανίχνευση υλικού. Περιμένετε για λίγα δευτερόλεπτα.


5) Πληκτρολογήστε ένα όνομα για τον υπολογιστή σας, όπως computer2 ή homepc ή ό,τι άλλο σας διευκολύνει περισσότερο.


6) Θα εμφανιστεί ο οδηγός κατάτμησης για τη δημιουργία των partitions όπου θα εγκατασταθεί το Ubuntu Linux στον σκληρό σας δίσκο. Όπως και στην εγκατάσταση οποιουδήποτε λειτουργικού συστήματος, είναι το σημείο που χρειάζεται τη μεγαλύτερη προσοχή, καθώς μια λάθος εντολή μπορεί να προκαλέσει απώλεια όλων των αρχείων ή άλλων λειτουργικών συστημάτων που έχετε εγκατεστημένα στον ίδιο υπολογιστή. Επιλέξτε "Χειροκίνητη επεξεργασία του πίνακα τμημάτων".


7) Επιλέξτε τον σκληρό δίσκο όπου θέλετε να εγκαταστήσετε το Ubuntu και στη συνέχεια πατήστε "Δημιουργία νέου τμήματος".


8) Σαν θέση του νέου τμήματος επιλέξτε "Αρχή".


9) Ορίστε το μέγεθος του νέου partition. Αν και το Linux δεν έχει υψηλές απαιτήσεις σε χώρο δίσκου, συνίσταται να το ορίσετε σε πάνω από 20 GB αν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε μεγάλο αριθμό προσωπικών αρχείων.


10) Σαν σύστημα αρχείων επιλέξτε ReiserFS με Journal. Στη συνέχεια πατήστε "Ολοκλήρωση της ρύθμισης της κατάτμησης".11) Προτείνεται να δημιουργήσετε και partition εικονικής μνήμης για καλύτερη απόδοση του συστήματος. Επιλέξτε το τμήμα ελεύθερου χώρου δίσκου που απομένει και πατήστε Enter.


12) Επιλέξτε "Δημιουργία νέου τμήματος".


13) Ορίστε μέγεθος του partition μεταξύ 300 MB και 1 GB.


14) Στο πεδίο "Χρήση ως" επιλέξτε "χώρος εικονικής μνήμης". Στη συνέχεια επιλέξτε "Ολοκλήρωση της ρύθμισης της κατάτμησης".


15) Πατήστε "Ολοκλήρωση της διαμέρισης και αποθήκευση αλλαγών στον δίσκο".


16) Στην προειδοποίηση που θα εμφανιστεί, επιλέξτε "Ναι" και πατήστε Enter.


17) Στην ερώτηση της παραπάνω εικόνας, επιλέξτε Όχι αν έχετε στον υπολογιστή σας εγκατεστημένα και τα Windows. Έτσι θα αποφευχθεί η απορρύθμιση του ρολογιού κατά την εκκίνηση των Windows μετά από χρήση του Ubuntu.


18) Θα σας ζητηθεί να ορίσετε έναν κωδικό χρήστη για τον root user, δηλαδή τον διαχειριστή του συστήματος. Φροντίστε ώστε να μην ξεχάσετε σε καμία περίπτωση τον κωδικό αυτό.


19) Ακολουθεί η εγκατάσταση των πακέτων που απομένουν, για τη χρήση του λειτουργικού συστήματος. Η διαδικασία θα χρειαστεί λίγη ώρα, ανάλογα με την ταχύτητα του υπολογιστή σας.


20) Στο παράθυρο αυτό μπορείτε να επιλέξετε τις αναλύσεις που θα είναι χρησιμοποιήσιμες από το X.org, το γραφικών περιβάλλον του Linux. Συνήθως οι προεπιλεγμένες επιλογές είναι οι καταλληλότερες. Αν χρειαστεί να τις αλλάξετε, μπορείτε να επιλέξετε/αποεπιλέξετε αναλύσεις με τα κατακόρυφα βέλη και το πλήκτρο Space. Πατήστε Enter για να αποδεχθείτε τη ρύθμιση.


21) Ακολουθεί η αντιγραφή των υπόλοιπων αρχείων συστήματος στον δίσκο. Όταν αυτή ολοκληρωθεί, αφαιρέστε το CD ή DVD εγκατάστασης και κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, ώστε να ξεκινήσετε το νέο λειτουργικό σας σύστημα.


Πηγή: www.techteam.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: