Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2008

Θέμα ουσίας ο περιορισμός του αλατιού

Με δίαιτα μπορεί να προληφθεί η άνοδος της συστολικής πίεσης έως και πέντε μονάδες


Λίγο αλάτι στο φαγητό και σωστή διατροφή για γερή καρδιά επανέρχονται στο προσκήνιο, καθώς περισσότερα από 60 φάρμακα δεν έχουν καταφέρει να «χαλιναγωγήσουν» την υπέρταση. Ακόμα και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ εξετάζει κατά πόσον θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια στις ετικέτες των τροφίμων οι ποσότητες αλάτων νατρίου που περιέχονται στα φαγώσιμα προϊόντα. Υστερα από μακρές συζητήσεις για τους πραγματικούς κινδύνους του νατρίου, οι σταυροφόροι κατά του μαγειρικού αλατιού ισχυρίζονται ότι τα συνθήματα είναι ήδη γραμμένα στους... τοίχους της αντίστασης. «Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι συντριπτικά», είπε ο δρ J. James Rohack Tεξανός καρδιολόγος, ο οποίος εργάζεται με την Aμερικανική Iατρική Eνωση, προτρέποντας τους Αμερικανούς να απαλλαγούν από την κακή συνήθεια της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλατιού.


Υπέρταση


Να και το σχέδιο επίθεσης: να κληθούν οι εταιρείες τροφίμων και τα εστιατόρια να περιορίσουν το αλάτι που σερβίρουν και πωλούν με τα προϊόντα τους στο μισό, τα επόμενα 10 χρόνια. Η κίνηση αυτή όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες θα μπορούσε ενδεχομένως να υπερβεί ένα από τα κύρια εμπόδια για την καταπολέμηση της υπέρτασης, την έλλειψη αυτοελέγχου και επαγρύπνησης που χρειάζεται ο πάσχων, όταν φτάνει η ώρα του φαγητού έτοιμων και συσκευασμένων φαγητών. «Τα άτομα δεν θα χρειάζονταν να πάρουν ενσυνείδητη απόφαση», είπε ο δρ Lawrence J. Appel ειδικός διατροφολόγος για θέματα καρδιάς στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.


«Ας του πει κάποιος φτάνει», θα έλεγε ένας γιατρός από το διπλανό τραπέζι του ταχυφαγείου, βλέποντας τον κύριο της φωτογραφίας να νοστιμίζει το φαγητό του σε βαθμό… κακουργήματος για την καρδιά.


Περίπου τα μισά από τα 70 εκατομμύρια ατόμων στις ΗΠΑ με υπέρταση έχουν πρόβλημα με το αλάτι, αλλά μόνο το 22% των ασθενών επιμένουν σε δίαιτα ελέγχου της υπέρτασης με περιορισμό του αλατιού και με δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγες λιπαρές ύλες.


«Οδεύουμε προς λανθασμένη κατεύθυνση», προειδοποίησε ο δρ Phillip Mellen της Κλινικής Υγείας του Hattiesburg στο Μισισiπι, ο οποίος μελέτησε θέματα διατροφής για την υψηλή πίεση του αίματος. Ειδικός ερευνητής αναφέρει ότι οι λόγοι αύξησης του αριθμού ατόμων με παχυσαρκία είναι οι πολύ φτωχές δίαιτές τους σε φρούτα και λαχανικά και η έλλειψη φυσικής άσκησης, οπότε σχεδόν ένας στους τρεις Αμερικανούς υποφέρει τώρα από υπέρταση.


Φάρμακα


Παρά τις περισσότερες επιλογές, συμπεριλαμβανομένου του Tekturna, του μόνου νέου φαρμάκου κατά της υπέρτασης για σχεδόν μια δεκαετία, η συχνότητα υπέρτασης παραμένει πεισματικά υψηλή. Για πολλούς ασθενείς τα παλαιότερα, φθηνότερα διουρητικά μπορούν να λειτουργούν όσο καλά ή και καλύτερα από τις πιο έντονα διαφημιζόμενες μεθόδους αγωγής, όπως με αναστολείς διόδων ασβεστίου ή με αναστολείς ACE. Και το πιο αποτελεσματικό διουρητικό ίσως είναι το πρώτο που κυκλοφόρησε το 1957.


Μη υπάρχοντος αποτελεσματικότερου φαρμάκου, η πλειονότητα των ασθενών καταλήγει να εξαρτάται από δύο έως τρία φάρμακα, για να διατηρήσει την πίεσή του υπό έλεγχο. Αυτή η κατάσταση, λένε μερικοί γιατροί, μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα μαζί με δίαιτα και γυμναστική. «Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για παρενέργειες από μεταβολές στον τρόπο ζωής», είπε ειδικός, αλλά «ο καθένας βρίσκει ευκολότερο να γράφει συνταγές φαρμάκων».


Το κέρδος από την κατάλληλη δίαιτα δεν είναι μυστικό. Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι Λατίνοι και Αφροαμερικανοί που ζουν σε φτωχές γειτονιές ήξεραν τους κινδύνους από την κακή διατροφή, αλλά είπαν επίσης στους ερευνητές ότι οι περιοριστικές δίαιτες ήταν δύσκολο να τηρηθούν και ήταν ανεπαρκείς, για να μπορέσει να εξαλειφθεί η ανάγκη για φάρμακα. Πολλά χρόνια κακής διατροφής ίσως είναι αδύνατο να εξαλειφθούν. «Τα περισσότερα άτομα χρειάζονται δύο φάρμακα, όταν τα εξετάζουμε», είπε ο δρ Appel. Αυτό είναι ντροπή, επειδή πολλοί ασθενείς θα μπορούσαν να σταματήσουν τουλάχιστον μέρος της εξάρτησής τους από φάρμακα, αν απλώς έτρωγαν πιο σωστά.


Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση, λέει ότι, εάν περιορισθεί το νάτριο σε 1.600 mg ημερησίως μπορεί να προληφθεί η άνοδος της συστολικής πίεσης έως και πέντε μονάδες. Εάν συνδυαστεί με σωστή δίαιτα, ο περιορισμός του αλατιού μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος τόσο αποτελεσματικά, όσο κάθε μονό χάπι κατά της υπέρτασης, όπως έχει αποδείξει η έρευνα. Με την προσθήκη πρωτεΐνης και υγιεινών μονοακόρεστων λιπών στη δίαιτα DASH μειώνεται ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής. Η Αμερικανική Εθνική Επιτροπή για την υψηλή πίεση αίματος –συμβουλευτική κυβερνητική επιτροπή– χαρακτηρίζει τέτοια διαιτολογικά μέτρα ως απαραίτητα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Μεταβολές στον τρόπο ζωής λειτουργούν καλύτερα σε συνδυασμούς, απεφάνθη η επιτροπή. Ειδικοί τέλος, επισημαίνουν ότι έως ότου οι Αμερικανικοί κανονισμοί για το νάτριο καθιερωθούν για τα κατεργασμένα τρόφιμα και για αυτά των εστιατορίων, η μάχη περιορισμού της πρόσληψης άλατος θα είναι δύσκολη.


Πηγή: Εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (3 Φεβρουαρίου 2008)

(photo via)

Δεν υπάρχουν σχόλια: