Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2007

Η αντιγήρανση στο πιάτο σας!

Πώς μπορούμε διατροφικά να προλάβουμε την πρόωρη γήρανση;



Η διατροφή φαίνεται ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη εμφάνισης των ρυτίδων και της πρόωρης γήρανσης στα πλαίσια της αντιγηραντικής της δράσης.


Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα γήρανσης του δέρματος είναι μεταξύ άλλων το κάπνισμα, η έντονη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία και φυσικά η ηλικία.


Ο λόγος γήρανσης του δέρματος είναι κυρίως η μείωση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης που δίνουν στο δέρμα δύναμη και ευκαμψία.


Νέες έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να επεμβαίνει στους μηχανισμούς που οδηγούν στη δημιουργία ρυτίδων κυρίως μέσα από την ισχυρή αντι-οξειδωτική δράση ορισμένων τροφίμων.


Οι αντι-οξειδωτικές ουσίες που περιέχονται σε διάφορα τρόφιμα εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται από το φυσιολογικό μεταβολισμό του οργανισμού και από την έκθεση του δέρματος στον ήλιο.


Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου προκαλούν αλλοιώσεις στα κύτταρα του δέρματος, ρυτίδες και καρκίνο του δέρματος.


Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες αυξημένης παραγωγής ελευθέρων ριζών του οξυγόνου στο δέρμα.



Τρόφιμα που προστατεύουν την υγεία του δέρματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε αντι-οξειδωτικές ουσίες είναι τα εξής:


Διάφορα

  • Προϊόντα σόγιας
  • Όλα τα ψάρια (κυρίως τα λιπαρά ψάρια πχ σολομός, τόνος, κολιός, σκουμπρί, ρέγκα)
  • Οστρακοειδή/θαλασσινά
  • Όσπρια
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Ελαιόλαδο (με μέτρο γιατί είναι πολύ πλούσιο σε θερμίδες)
  • Ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα, ηλιόσποροι, καρύδια)
  • Μαστίχα
  • Κανέλλα
  • Σουσάμι

Λαχανικά

  • Αγκινάρες
  • Καρότα
  • Ντομάτες (κυρίως η σάλτσα ντομάτας)
  • Πιπεριές όλων των χρωμάτων
  • Αγγούρια
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (κυρίως μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο)
  • Σπαράγγια
  • Λεμόνι

Φρούτα

  • Ρόδι
  • Αβοκάντο (με μέτρο γιατί είναι πολύ πλούσιο σε λίπος και άρα θερμίδες)
  • Άγρια φρούτα του δάσους (βατόμουρα, μούρα)
  • Ξερά δαμάσκηνα
  • Πεπόνι
  • Όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, μάνκγο, γκρέιπ φρουτ)

Ποτά

  • Κόκκινο κρασί
  • Χυμός βατόμουρου
  • ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ (με λίγες σταγόνες λεμόνι και κομματάκια μαστίχας)!

Και η μαύρη σοκολάτα αλλά με πολύ μέτρο γιατί είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες...

Μπουλούμπαση Ζωή, Κλινική Διαιτολόγος, Διατροφολόγος, ΜSc

Πηγή: www.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: