Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2007

Σπίτι χωρίς ΔΕΗ - πετρέλαιο

«Τo κτίριο που βρίσκεται στην οδό Χαρίτων 31, στο Παλαιό Φάληρο, εξωτερικά δεν διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής. Ωστόσο είναι ένα ενεργειακά αυτόνομο κτίριο, το μοναδικό στην Ελλάδα και από τα λίγα στην Ευρώπη. Δεν έχει καμία ανάγκη το δίκτυο ηλεκτρισμού της ΔΕΗ, δεν χρειάζεται φυσικό αέριο, δεν διαθέτει χώρο αποθήκευσης πετρελαίου για θέρμανση».

O κ. Ηλίας Νομικός είναι ενθουσιασμένος με τον «Προμηθέα Πυρφόρο»- έτσι έχει ονομαστεί το πενταώροφο κτίριο των 600 τετραγωνικών μέτρων. Είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μελέτης και εκμετάλλευσης συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας που ανέλαβε τη χρηματοδότηση του πειράματος και στην οποία ανήκει το «πράσινο» κτίριο. «Κατασκευάσαμε το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που είναι πραγματικά οικολογικό. Εξοικονομεί ενέργεια, δεν παράγει ρύπους, προσφέρει ιδανικές θερμοκρασιακές συνθήκες στους εργαζομένους και τους ενοίκους του. Διαθέτει ακόμα και έναν ωραίο κήπο», αναφέρει ο δρ. Βασίλης Μπελεσιώτης, προϊστάμενος του Εργαστηρίου Ηλιακής Ενέργειας του Δημόκριτου.


Το πράσινο κτίριο


«Προμηθεύς Πυρφόρος»


Για την κατασκευή του κτιρίου συνεργάστηκαν επιστήμονες τριών ιδρυμάτων- του Εργαστηρίου Ηλιακών και Άλλων Ενεργειακών Συστημάτων του «Δημόκριτου», του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Ολόκληρο το οίκημα είναι ένα πείραμα. Δοκιμάσαμε τα αποτελέσματα της αιχμής της τεχνολογίας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το κόστος κατασκευής του αφού ενεπλάκησαν πολλοί φορείς σε διαφορετικά αντικείμενα», επισημαίνει ο κ. Νομικός. «Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η ενεργειακή του απόδοση. Ο «Προμηθεύς Πυρφόρος» καλύπτει αυτή τη στιγμή το 95% των αναγκών του σε ενέργεια. Σύντομα, με τη βοήθεια και των φωτοβολταϊκών συστημάτων, θα καλύπτει το 100%», αναφέρει.


Ηλιακός κλιματισμός


Στην ταράτσα του κτιρίου είναι εγκατεστημένο το σύστημα ηλιακού κλιματισμού. Οι ηλιακοί συλλέκτες- «η τοποθέτηση των οποίων στις ταράτσες εξακολουθεί και παραμένει προβληματική αφού δεν υπάρχει ακόμα νομοθετική ρύθμιση που να την επιτρέπει στην Αθήνα», επισημαίνει ο κ. Νομικός- παρέχουν ζεστό νερό, θερμοκρασίας 70- 75 βαθμών Κελσίου, σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους στο υπόγειο, κάτω από τον κήπο. Το ζεστό νερό χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας, για να λειτουργήσει ο κλιματισμός, αντικαθιστώντας την ηλεκτρική ενέργεια.


Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες «το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι με τον ηλιακό κλιματισμό, όταν έχουμε τις μεγαλύτερες απαιτήσεις ψύξης- τις μεσημεριανές ώρες δηλαδή των ημερών με μεγάλη ηλιοφάνεια και ζέστη- τότε έχουμε και τον περισσότερο ήλιο και το σύστημα δουλεύει με τον πιο αποδοτικό τρόπο!». Αναφέρουν δε ως παράδειγμα τις ημέρες των μεγάλων καλοκαιρινών καυσώνων. «Χρησιμοποιούσαμε τον καυτό ήλιο για να έχουμε δροσιά», λένε.


Ο ηλιακός κλιματισμός βρίσκεται στα πρώτα του βήματα σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπάρχουν μόλις 53 αντίστοιχες εγκαταστάσεις στη Γηραιά Ήπειρο. Η αιτία σύμφωνα με τους μελετητές του ΚΑΠΕ είναι ότι το κόστος εγκατάστασης του ηλιακού κλιματισμού είναι ακόμα υψηλό- και πάντως μη συγκρίσιμο με το κόστος των συμβατικών κλιματιστικών μηχανημάτων. «Όμως η απόσβεση έρχεται γρήγορα», αισιοδοξεί ο κ. Νομικός.


Ο ηλιακός κλιματισμός μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε κτίριο στην Αθήνα, ανεξαρτήτως μεγέθους, ηλικίας, αρχιτεκτονικής δομής. Το κόστος για ένα κεντρικό ηλιακό σύστημα αυτού του είδους αρχίζει από τα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα τουλάχιστον με τους υπολογισμούς της Greenpeace.


Θερμότητα από το υπέδαφος


ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ οδού Χαρίτων έχει εγκατασταθεί και ένα εξελιγμένο σύστημα γεωθερμίας. «Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει την εκμετάλλευση της θερμότητας πετρωμάτων μικρού βάθους. Η τεχνολογία αυτή περιλαμβάνει σωλήνα μεγάλου μήκους και μικρής διαμέτρου τοποθετημένης μέσα στο έδαφος. Η θερμότητα χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τη θέρμανση ή την ψύξη στο κτίριο», λέει ο δρ. Μπελεσιώτης, προϊστάμενος του εργαστηρίου Ηλιακής Ενέργειας του Δημόκριτου. Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας καταναλώνουν το ένα τέταρτο του ηλεκτρικού ρεύματος από μια ηλεκτρική αντίσταση και τη μισή ενέργεια από ένα κλιματιστικό. Οι βιοκλιματικές εφαρμογές του «πράσινου» κτιρίου, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά κρύσταλλα υψηλής ανακλαστικότητας τα οποία δεν αφήνουν τον ήλιο να... εισέλθει στο εσωτερικό και να αυξήσει την εσωτερική θερμοκρασία. Έχουν επιλεγεί φωτιστικά υψηλής απόδοσης με ειδικό πλέγμα για τη διάχυση του φωτός, και τα οποία χρησιμοποιούν λάμπες υψηλής απόδοσης. Τέλος η εξωτερική θερμομόνωση έχει πάχος δύο εκατοστών αφήνοντας τόσο το κρύο όσο και τη ζέστη μακριά.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (2 Οκτωβρίου 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: