Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2007

Ελπίδες για πρόληψη του παιδικού διαβήτη

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ελαττώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου


Όσα παιδιά έτρωγαν άφθονα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

είχαν 55% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νησιδιακή αυτοανοσία


Μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, καρύδια και σε άλλα τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να ελαττώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη στα παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου, αναφέρει η «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας».


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Ντένβερ, παρακολούθησαν επί 12 χρόνια 1.770 παιδιά τα οποία θεωρούνταν υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη, λόγω θετικών ευρημάτων σε γενετικές εξετάσεις ή επειδή είχαν έναν αδελφό ή έναν γονιό με τύπου 1 διαβήτη.


Νησιδιακή αυτοανοσία


Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, ζητώντας από τους κηδεμόνες τους να συμπληρώνουν ειδικά ερωτηματολόγια, ενώ τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο υπέβαλαν τα παιδιά σε εξετάσεις αίματος για να αξιολογούν την επονομαζόμενη νησιδιακή αυτοανοσία.


Η νησιδιακή αυτοανοσία είναι η δημιουργία αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία επιτίθενται και καταστρέφουν τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, και θεωρείται ισχυρός προάγγελος για ανάπτυξη τύπου 1 διαβήτη. Τα αντισώματά της ανιχνεύθηκαν σε 58 από τα παιδιά.


Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσα παιδιά έτρωγαν άφθονα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είχαν 55% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νησιδιακή αυτοανοσία.


Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα είδος λιπών που υπάρχουν σε αφθονία στα «παχιά» ψάρια (όπως το σκουμπρί, η σαρδέλα και ο σολομός), αλλά και στα καρύδια, στη σόγια και σε άλλα τρόφιμα.


Οι εξετάσεις


Όπως έγραψαν οι ερευνητές, για να βεβαιωθούν ότι το όφελος που παρατηρήθηκε οφειλόταν στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, υπέβαλαν σε ειδικές εξετάσεις δείγματα αίματος από 244 παιδιά, αναζητώντας τα λιπαρά οξέα στις μεμβράνες των αιμοσφαιρίων τους.


Όσα παιδιά είχαν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στις μεμβράνες των αιμοσφαιρίων τους, διέτρεχαν 37% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης νησιδιακής αυτοανοσίας.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επηρεάζουν ένζυμα τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη φλεγμονής- και η φλεγμονή θεωρείται ένας από τους πιθανούς εκλυτικούς παράγοντες που ενεργοποιούν τη διαδικασία καταστροφής των παγκρεατικών κυττάρων.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι ορισμένες διατροφικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να δράσουν προληπτικά εναντίον του διαβήτη.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (27 Σεπτεμβρίου 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: