Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2007

Θα πολεμήσουν τις ασθένειες των γηρατειών με κόκκινο κρασί!

«ΜΑΓΙΚΟ» ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ


Ρεσβερατρόλη. Το νέο φάρμακο βασίζεται στο

«μαγικό συστατικό» του κόκκινου κρασιού


ΕΝΑ ΑΠΟ τα συστατικά του κόκκινου κρασιού, η ουσία ρεσβερατρόλη, αποδεικνύεται σύμμαχος των ειδικών στην καταπολέμηση ασθενειών που συνδέονται με τα γηρατειά, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες επιστημόνων στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Τριάντα ασθενείς από τη Βρετανία, οι οποίοι πάσχουν από Σύνδρομο Μelas- ανήκει στην ευρύτερη ομάδα μιτοχονδριακών εγκεφαλομυοπαθειών- θα είναι και οι πρώτοι οι οποίοι θα υποβληθούν στη δοκιμή ενός νέου φαρμάκου, που στηρίζεται σε αυτό το «μαγικό συστατικό» του κόκκινου κρασιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δοκιμή του φαρμάκου θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την παρασκευή μιας ολόκληρης οικογένειας νέων φαρμάκων κατά των ασθενειών που συνδέονται με το γήρας.


Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τα νέα φάρμακα προέρχονται από έρευνες που έδειξαν ότι όλα τα είδη ζουν περισσότερο, όταν ακολουθούν διατροφή με περιορισμένο αριθμό θερμίδων.


Οι έρευνες


Οι ίδιοι τόνισαν πως από τη στιγμή που υπάρχει επαρκής απορρόφηση σε θρεπτικά συστατικά, ο περιορισμός της θερμιδικής κατανάλωσης μέχρι 40%, παρατείνει τη διάρκεια ζωής μέχρι και 50% σε ποντίκια και σε αρουραίους. Την αρχή στην έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο, την έκανε το 1999 ο Ντέιβιντ Σινκλέρ από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις Ην. Πολιτείες. Ο Σινκλέρ έδειξε πως σημαντικό ρόλο στη διαδικασία παίζει ένα γονίδιο, το αποκαλούμενο SΙRΤΙ. Ακολούθως, η έρευνα έδειξε πως η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί το συγκεκριμένο γονίδιο. Το 2006 ο Σινκλέρ τόνισε ότι οι παρενέργειες μιας διατροφής με πολλές θερμίδες μπορούν να αναστραφούν με τη χρήση της ρεσβερατρόλης και ανέπτυξε μια ακόμη πιο ισχυρή εκδοχή της, τη SRΤ501. Ύστερα από τη χρήση της σε ποντίκια και αρουραίους, η SRΤ501 περιόρισε τις πιθανότητες απόκτησης επιπλέον βάρους στα ζώα που ακολουθούν διατροφή με πολλές θερμίδες. Οι επιστήμονες είδαν ακόμη ότι όταν η SRΤ501 συνδυάζεται με φάρμακα κατά του διαβήτη, ενισχύει τα οφέλη, αυξάνοντας την παραγωγή μιτοχονδρίων. Γι΄ αυτό και αποφασίστηκε να δοκιμαστεί τώρα και σε ανθρώπους, οι οποίοι πάσχουν από το Σύνδρομο Μelas, που πλήττει τα μιτοχόνδρια και μπορεί να επηρεάσει, μεταξύ άλλων, την καρδιά αλλά και τον εγκέφαλο.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (11 Σεπτεμβρίου 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: