Κυριακή, 12 Αυγούστου 2007

Υγιείς αρτηρίες με δημητριακά

Η κατανάλωση αναποφλοίωτων σπόρων ολικής άλεσης μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης


Τρώγοντας άφθονα αναποφλοίωτα δημητριακά ολικής άλεσης είναι δυνατόν να βοηθήσετε να διατηρηθούν οι αρτηρίες σας υγιείς και να αποτρέψετε πιθανή καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Σε μια ομάδα ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στη Μελέτη Αθηροσκλήρωσης και Αντίστασης στην Ινσουλίνη, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα των οποίων η διατροφή περιείχε μεγάλες ποσότητες αναποφλοίωτων δημητριακών ολικής άλεσης, είχαν τα λεπτότερα τοιχώματα καρωτίδων. Επίσης, τα άτομα αυτά έδειξαν τη βραδύτερη εξέλιξη του πάχους των τοιχωμάτων των αρτηριών εντός πέντε ετών, όπως διαπίστωσαν ο επικεφαλής συγγραφέας δρ. Philip B. Mellen της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Wake Forest στο Winston -Salem της Βόρειας Καρολίνας και οι συνεργάτες του.


«Η αυξημένη κατανάλωση αναποφλοίωτων δημητριακών ολικής άλεσης είναι μια καλή ευκαιρία για να μειωθεί ο κίνδυνος αθηροσκλήρωσης και καρδιοπάθειας», γράφουν στο δελτίο Τύπου που συνόδευε τη μελέτη οι διδάκτορες Vasanti S. Malik και Frank B.Hu της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.


Παράγοντες κινδύνου


Η πάχυνση των εσωτερικών στιβάδων των τοιχωμάτων των καρωτίδων, οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο, προειδοποιεί για αθηροσκλήρωση, για συσσώρευση λιπαρών ουσιών και άλλων υλών που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ενώ υψηλά επίπεδα αναποφλοίωτων δημητριακών στη διατροφή έχουν συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου -2 και για καρδιοπάθεια, η σχέση μεταξύ ολόκληρων σπόρων και αθηροσκλήρωσης δεν έχει γίνει σαφώς κατανοητή, όπως ανακοινώνουν ο Mellen και η ομάδα του στην American Journal of Clinical Nutrition.


Για να διερευνήσουν περισσότερο το θέμα, ο Mellen και οι συνεργάτες του εξέτασαν πολυεθνική ομάδα ανδρών και γυναικών και προσπάθησαν να εκτιμήσουν την κατανάλωση αναποφλοίωτων δημητριακών ολικής άλεσης, π.χ. πόσο μαύρο ψωμί, πόσα μαγειρεμένα δημητριακά και πόσα δημητριακά με πολλές ίνες έτρωγαν οι συμμετέχοντες. Οι ερευνητές μέτρησαν το μέσο πάχος του εσωτερικού χιτώνα των καρωτίδων των συμμετεχόντων, το φάρδος των δύο πιο εσωτερικών στιβάδων των αιμοφόρων αγγείων, στην αρχή της μελέτης και πάλι ύστερα από πέντε χρόνια.


Όσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα αναποφλοίωτων δημητριακών ολικής άλεσης που κατανάλωνε ένα άτομο, τόσο λεπτότερο ήταν το μέσο πάχος του εσωτερικού χιτώνα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, και τόσο μικρότερο ήταν το μέσο πάχος του εσωτερικού χιτώνα που εξελισσόταν κατά τη διάρκεια της μελέτης.


Διαφορετικά συστατικά


Η σχέση διατηρήθηκε σε ισχύ ακόμη και όταν οι ερευνητές εισήγαγαν άλλους παράγοντες, όπως την υγιεινή της συνολικής διατροφής και τη λήψη μερικών μόνο θρεπτικών υλών. Αυτό έδειξε ότι οι παρεμποδιστικές επιδράσεις στην αθηροσκλήρωση οφείλονταν σε όλο το αναποφλοίωτο δημητριακό και όχι σε κάποιο συστατικό του.


«Τα αναποφλοίωτα δημητριακά είναι στην πραγματικότητα διατροφικά πολύ πολύπλοκα», είπε ο Mellen στο Reuters Health. «Μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για όλα τα διαφορετικά συστατικά τους. Δεν πρόκειται μόνο για τις φυτικές ίνες, ή μόνο για τις βιταμίνες Β ή για τη βιταμίνη Ε ή άλλο τι. Πολλά συμβαίνουν εκεί. Το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των επιμέρους τμημάτων.


Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν τρώνε πολλά αναποφλοίωτα δημητριακά ολικής άλεσης, πρόσθεσε. Λιγότεροι από 10% τηρούν τις συστάσεις του Αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας να καταναλώνουν τρεις μερίδες ημερησίως, ενώ οι μισοί δεν τρώνε καθόλου αναποφλοίωτα δημητριακά ολικής άλεσης μέσα στην ημέρα. Στη μελέτη του Mellen ο μέσος όρος λήψης αναποφλοίωτων δημητριακών ήταν μικρότερος από μια μερίδα ημερησίως. «Έχουμε δρόμο ακόμη», είπε ο επιστήμονας. Ο Mellen συνιστά να προστίθεται μια μερίδα αναποφλοίωτων δημητριακών, για παράδειγμα, μια φέτα ψωμιού ολικής άλεσης ή μια κούπα με ολόκληρους σπόρους δημητριακών, σε κάθε γεύμα. Είναι κάτι που μπορεί εύκολα να ακολουθήσει κανείς, προκειμένου να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες.


Πηγή: Εφημερίδα " Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (12 Αυγούστου 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: