Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2007

Και τα light, επικίνδυνα για έμφραγμα - εγκεφαλικό!

ΤΑ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ (diet ή light) αναψυκτικά είναι εξίσου βλαβερά για την υγεία με τις ζαχαρούχες εκδοχές τους, διαπίστωσαν Αμερικανοί ερευνητές.
Οι ερευνητές βρήκαν πως ενήλικοι που πίνουν ένα ή περισσότερα αναψυκτικά την ημέρα, diet ή μη, έχουν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από το μεταβολικό σύνδρομο. Με τον όρο αυτό περιγράφουν οι γιατροί το σύνολο των παραμέτρων που πρέπει να ισχύουν για να είναι κανείς υποψήφιος για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο (αυξημένη περίμετρος της κοιλιακής χώρας, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και σακχάρου στο αίμα, μειωμένα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης).


Μεταβολικό σύνδρομο


«Όταν έχεις μεταβολικό σύνδρομο, ο κίνδυνος να παρουσιάσεις καρδιακές νόσους ή εγκεφαλικό διπλασιάζεται. Κινδυνεύεις επίσης να αναπτύξεις διαβήτη», λέει ο δρ Ραματσαντράν Βάζαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, η έρευνα του οποίου δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Circulation».


Στην έρευνα πήραν μέρος περίπου 6.000 μεσήλικοι άνδρες και γυναίκες που παρατηρήθηκαν επί τέσσερα χρόνια. Όλοι άρχισαν υγιείς, χωρίς μεταβολικό σύνδρομο. Αυτοί που έπιναν ένα ή περισσότερα αναψυκτικά την ημέρα είχαν 31% μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι. Είχαν επίσης κατά 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης- κάτι που έχει καταδειχθεί ότι προαναγγέλλει κίνδυνο καρδιοπάθειας, 25% μεγαλύτερο κίνδυνο για υψηλά τριγλυκερίδια, καθώς και υψηλό ζάχαρο στο αίμα και 32% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης.


Οι επιστήμονες ανέλυσαν στη συνέχεια επιμέρους δείγματα και διαπίστωσαν ότι αυτοί που έπιναν ένα ή περισσότερα αναψυκτικά την ημέρα, κανονικά ή light, είχαν 50% έως 60% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (25 Ιουλίου 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: