Τρίτη, 31 Ιουλίου 2007

Η Μεσογειακή διατροφή στη μάχη κατά των καρδιαγγειακών νόσων


Η Μεσογειακή διατροφή, με περισσότερα λαχανικά, φρούτα και ψάρια, φαίνεται ότι προφυλάσσει από καρδιαγγειακές ασθένειες, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία. Παράλληλα, μπορεί ενδεχομένως να αποδειχτεί ιδιαίτερα ωφέλιμη σε όσους πάσχουν από διαβήτη.


Μετανάστες στην Αυστραλία, που έχουν γεννηθεί σε μεσογειακές χώρες, έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακές ασθένειες σε σχέση με όσους γεννήθηκαν στην Αυστραλία, παρατήρησε η ερευνητική ομάδα του Dr.Linton Harriss, του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης. Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες σε σχέση με τη θνησιμότητα λόγω προβλημάτων καρδιάς, σε πληθυσμό διαφορετικών εθνοτήτων. Στην έρευνα εξετάστηκαν 40.000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 40 έως 69 ετών.


Ποσοστό 24% αυτών είχε γεννηθεί σε Μεσογειακές χώρες, ενώ οι υπόλοιποι είχαν γεννηθεί στην Αυστραλία. Παρακολουθήθηκαν για δέκα χρόνια. Τα αποτελέσματα, σχετικά με την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και κρέατος δημοσιεύονται στο ‘American Journal of Clinical Nutrition’. Όσοι ακολουθούσαν συχνότερα Μεσογειακή διατροφή φάνηκε ότι είχαν κατά 30% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με αυτούς που βρίσκονταν στην κατηγορία χαμηλότερης κατανάλωσης.


Όπως φάνηκε στην έρευνα, η Μεσογειακή διατροφή ενδεχομένως είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τους διαβητικούς. Ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα λόγω του μικρού δείγματος διαβητικών που εξετάστηκαν. Το προστατευτικό αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερο στους ανθρώπους που στην έναρξη της έρευνας δεν εμφάνιζαν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα. Παρόλα αυτά η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι η Μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη είτε ακολουθείται από καρδιοπαθείς είτε από ανθρώπους που δεν έχουν ιστορικό καρδιοπάθειας.


Πηγές: «American Journal of Clinical Nutrition»


Πηγή: www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: