Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2007

Έτοιμοι για ασύρματο δίκτυο


Τα ασύρματα δίκτυα έχουν κατακτήσει το κοινό και σταδιακά όλο και περισσότεροι αποκτούν κάποιο ασύρματο router για να συνδέσουν στην ΑDSL γραμμή τους έναν ή περισσότερους υπολογιστές. Παράλληλα, αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες ασύρματης δικτύωσης, όπως λ.χ. τα δίκτυα Wi-Μax και Μobile Wi-Μax, οι οποίες σύντομα θα καλύπτουν ολόκληρες πόλεις.


Αν μέχρι πριν από λίγο καιρό η πιο συνηθισμένη επιλογή ήταν η δικτύωση μέσω καλωδίου Εthernet, σήμερα η τάση είναι οι καταναλωτές να προτιμούν τις ασύρματες λύσεις. Οι λόγοι είναι πολλοί και κυρίως έχουν να κάνουν με την ευελιξία και την ευκολία στην εγκατάσταση ενός ασύρματου δικτύου.
Με τη χρήση του πρωτοκόλλου ΙΕΕΕ 802.11


μπορεί κανείς να συνδέσει σε ένα δίκτυο όσους υπολογιστές θέλει (σε λογικά νούμερα πάντα), χωρίς να τον ενδιαφέρουν τα καλώδια και οι τρύπες στον τοίχο. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιεί τον φορητό του υπολογιστή σε όποιο σημείο του σπιτιού επιθυμεί, χωρίς να διακόπτει τη δουλειά του.
Επιπλέον, τα ασύρματα δίκτυα προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες σε επίπεδο δικτύωσης και άλλων συσκευών εκτός των ηλεκτρονικών υπολογιστών.


Ουσιαστικά, κάθε είδους συσκευή μπορεί εύκολα και γρήγορα να συνδεθεί σε ένα ασύρματο δίκτυο, αποκτώντας πρόσβαση σε κάποιο σκληρό δίσκο ή στο Ιnternet.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη υπάρχουν palmtops, κινητά τηλέφωνα, VoΙΡ τηλέφωνα, εκτυπωτές, σκληροί δίσκοι, παιχνιδομηχανές, ΜΡ3 players, ακόμα και συσκευές ήχου και εικόνας (ενισχυτές, music servers, τηλεοπτικοί δέκτες κ.ά.) με τέτοιες δυνατότητες.


Το σημαντικότερο είναι ότι η διαδικασία σύνδεσης σε ένα ασύρματο δίκτυο είναι πλέον πολύ απλή. Ενώ πριν από μερικά χρόνια το σετάρισμα ενός ασύρματου δικτύου ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση, σήμερα μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγα λεπτά ακόμη και από έναν ερασιτέχνη, ακόμα και αν έχουμε υπολογιστές ή συσκευές που λειτουργούν σε διαφορετικές πλατφόρμες ή λειτουργικά συστήματα.


Ο εξοπλισμός


Ωστόσο, ακόμα και αν η διαδικασία είναι απλή, χρειάζεται κανείς να γνωρίζει κάποια πολύ βασικά στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να γλιτώσει χρόνο και χρήμα. Το πρώτο είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός που θα πρέπει να διαθέτει. Καρδιά ενός ασύρματου δικτύου είναι το κατάλληλο router, το οποίο είναι ταυτόχρονα modem (για τη σύνδεση στο Ιnternet) και firewall (για την ασφάλεια από εξωτερικούς κινδύνους). Η καθιερωμένη τεχνολογία αυτήν τη στιγμή είναι το πρωτόκολλο ΙΕΕΕ 802.11g και όλα τα σύγχρονα ασύρματα router το καλύπτουν, ενώ ήδη κινούμαστε προς το νεώτερο και γρηγορότερο πρωτόκολλο ΙΕΕΕ 802.11n. Η μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς φθάνει τα 54 Μbps για το ΙΕΕΕ 802.11g, σταδιακά όμως προωθούνται ταχύτερες λύσεις. Επίσης, κάθε συσκευή που θέλετε να συνδέσετε σε ασύρματο δίκτυο πρέπει να διαθέτει κάρτα ασύρματης δικτύωσης. Όλα τα σύγχρονα laptops είναι εξοπλισμένα με τέτοιες κάρτες, ενώ ούτως ή άλλως η εγκατάσταση μιας κάρτας είναι πολύ απλή και η αγορά της πολύ οικονομική. Υπάρχουν βέβαια και κάρτες που συνδέονται σε θύρα USΒ ή στην ΡCΜCΙΑ των φορητών υπολογιστών.


Οι αποστάσεις


Όλα τα παραπάνω ισχύουν σε κανονικές συνθήκες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί κανείς να στήσει χωρίς προβλήματα ένα ασύρματο δίκτυο σε οποιοδήποτε «φυσιολογικό» σπίτι. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου τα πράγμα είναι πιο δύσκολα. Σε πολύ μεγάλα σπίτια, με δωμάτια που απέχουν περισσότερα από 10 μέτρα μεταξύ τους, είναι πολύ πιθανό το σήμα να μη φθάνει σε όλο το σπίτι ή να είναι ασθενές σε κάποια σημεία (γεγονός που συνεπάγεται διακοπές στις συνδέσεις ή καθυστερήσεις στη μεταφορά δεδομένων). Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην περίπτωση που ανάμεσα στο router και τον υπολογιστή παρεμβάλλονται τρεις ή περισσότεροι τοίχοι ή άλλα εμπόδια. Επίσης, η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι κατάλληλη για τη σύνδεση υπολογιστών που βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους, κάτι που σημαίνει ότι δυσκολεύουν τα πράγματα για όσους ζουν σε μεζονέτες. Λύση σε τέτοια προβλήματα μπορούν να δώσουν τα access points, συσκευές δηλαδή που αναλαμβάνουν να αναμεταδώσουν το σήμα του router, καθώς και ειδικές κεραίες.


Η ασφάλεια


Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα πρέπει να σκεφθείτε είναι αυτό της ασφάλειας. Τα ασύρματα δίκτυα είναι ορατά σε όλους όσους βρίσκονται μέσα στην εμβέλειά τους, δηλαδή και στους γείτονές σας. Αυτό σημαίνει ότι, αναλόγως με τον τρόπο που έχετε στήσει το δίκτυό σας, είναι δυνατό κανείς να αποκτήσει πρόσβαση στην ΑDSL σύνδεσή σας (και να σας «κλέψει» bandwidth) ή ακόμα και στους υπολογιστές ή άλλες συσκευές σας. Το πρώτο, κατά κανόνα, δεν συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους, παρά μόνον κάποια καθυστέρηση στη σύνδεσή σας, το δεύτερο όμως μπορεί να είναι σοβαρό πρόβλημα.


Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ανησυχήσετε ιδιαίτερα ή να αποφύγετε να στήσετε ένα ασύρματο δίκτυο. Εύκολα και γρήγορα μπορείτε να ενεργοποιήσετε ρυθμίσεις ασφαλείας, με κυριότερη την κωδικοποίηση (encryption) στη μεταφορά των δεδομένων. Η πιο ασφαλής επιλογή είναι η κωδικοποίηση WΡΑ και αρκεί να ορίσετε ένα password στο router και σε κάθε υπολογιστή που συνδέεται στο δίκτυό σας. Για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε μέσα από το λογισμικό του router να ορίσετε και τις συσκευές που μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δίκτυό σας.


Προβλήματα και κίνδυνοι


1. Απόσταση. Σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 10 μέτρων είναι πολύ πιθανό να έχετε ασθενές σήμα.
2. Τοίχοι ή άλλα εμπόδια. Εφόσον ανάμεσα στο router και τον υπολογιστή σας παρεμβάλλονται τοίχοι (τρεις ή περισσότεροι), σίγουρα θα έχετε δυσκολίες στη σύνδεση.
3. Όροφοι. Το σήμα στα ασύρματα δίκτυα μεταφέρεται οριζόντια, όχι όμως και κάθετα, οπότε θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα να συνδεθείτε σε δίκτυο που βρίσκεται σε άλλο όροφο.
4. Παρεμβολές (από routers ή άλλες συσκευές). Αν και στην Ελλάδα οι γραμμές ΑDSL και τα ασύρματα δίκτυα είναι περιορισμένα, ωστόσο είναι πιθανό σε πυκνοκατοικημένα σημεία ή σε γραφεία να υπάρχουν προβλήματα παρεμβολών.
5. Ασφάλεια. Σε κάθε ασύρματο δίκτυο είναι πιθανή η παρεμβολή κάποιου γείτονα ή περαστικού. Το καλύτερο είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη, αλλά καλού-κακού ενεργοποιήστε και την κωδικοποίηση στη μεταφορά των δεδομένων.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (20 Φεβρουαρίου 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: