Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2007

Απορρυπαντικά φιλικά προς το περιβάλλον

Η πληθώρα των οικιακών απορρυπαντικών που βρίσκουμε στο super market μάς δίνουν την ευκαιρία να απαλλαχθούμε από τους δύσκολους λεκέδες, από τη σκόνη ή τη βρωμιά. Όμως, η ακατάσχετη χρήση τους μπορεί να βλάψει την υγεία μας αλλά και το περιβάλλον.
Γι΄ αυτό μειώνουμε τη συνεχή χρήση απορρυπαντικών και οικιακών χημικών και συνδυάζουμε την καθαριότητα του σπιτιού και με τη χρήση φυσικών καθαριστικών. Ας θυμηθούμε:


● Έστω κι αν οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε αστικό περιβάλλον όπου ίσως υπάρχει η ανάγκη για συχνότερο καθαρισμό του σπιτιού, οι μέσοι καταναλωτές χρησιμοποιούμε 2 με 3 φορές μεγαλύτερες ποσότητες απορρυπαντικού από ό,τι χρειάζεται.


● Αερίζουμε το σπίτι μας καθημερινά καθώς τα σύγχρονα σπίτια χτίζονται με ισχυρή θερμομόνωση, κάτι που δεν αφήνει καθόλου τον αέρα να περνά.


● Για λιγότερη σκόνη προσπαθούμε να «ανοίξουμε» τους χώρους από συσσωρευμένα αντικείμενα όπως εφημερίδες, περιοδικά, πολλά διακοσμητικά. Καλό θα είναι να βγάζουμε τα παπούτσια μας όταν μπαίνουμε στο σπίτι.


● Μπορούμε πολλές ακαθαρσίες να τις καθαρίζουμε χωρίς απορρυπαντικό, απλώς με ζεστό νερό.


● Το πράσινο ή άσπρο σαπούνι σε νιφάδες είναι φιλικό προς το περιβάλλον και πολύ αποτελεσματικό και έχει πολλές χρήσεις:
πλύσιμο πιάτων, σφουγγάρισμα και βέβαια πλύσιμο ρούχων. Αν προσθέσουμε ξίδι, καταπολεμούμε τους επίμονους λεκέδες.


● Επίσης, σαν γενικό καθαριστικό μπορούμε να αναμείξουμε μισό φλιτζάνι ξίδι και 1/4 του φλιτζανιού μαγειρική σόδα σε δύο λίτρα νερό. Έτσι μπορούμε να καθαρίσουμε τζάμια, καθρέφτες, καθώς και τα άλατα σε βρύσες και κεραμικά πλακίδια.


● Στην αποχέτευση αντί για καυστική σόδα μπορούμε να ρίξουμε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι ξίδι. Έτσι διασπώνται οι λιπαρές ουσίες και καθαρίζονται οι αποχετεύσεις. Στη συνέχεια, έπειτα από 15 λεπτά, ρίχνουμε βραστό νερό για να ξεπλυθούν τα κατάλοιπα. Προσοχή, βραστό νερό μπορούμε να ρίξουμε μόνο σε μεταλλικούς σωλήνες και όχι σε πλαστικούς, καθώς μπορεί να λειώσουν με την υψηλή θερμοκρασία. Επίσης, δεν χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο αν προηγουμένως έχουμε χρησιμοποιήσει συμβατικά προϊόντα, καθώς με το ξίδι μπορεί να προκληθούν αναθυμιάσεις. Με το ίδιο διάλυμα μπορούμε να καθαρίσουμε και τη λεκάνη της τουαλέτας αφήνοντάς το στην επιφάνειά της για λίγη ώρα, τρίβοντας με τη βούρτσα και ξεπλένοντας στη συνέχεια με νερό.


● Άριστο εναλλακτικό καθαριστικό για τζάμια, πλακάκια και πλαστικές επιφάνειες, όπως το εσωτερικό του ψυγείου, είναι το διάλυμα ξιδιού και νερού (δύο κουταλιές ξίδι ανά λίτρο ζεστού νερού), με το οποίο π.χ.
πλένουμε τα τζάμια χρησιμοποιώντας τις παλιές μας εφημερίδες.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (23 Ιουλίου 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: