Σάββατο, 21 Ιουλίου 2007

Πλαστικά στο πιάτο μας!

Κίτρινα τυριά που πωλούνται συσκευασμένα, το λάδι και τα γλυκά βρίσκονται πρώτα στη λίστα των προϊόντων που «βομβαρδίζονται» από χημικά


Επικίνδυνες συσκευασίες δηλητηριάζουν τα τρόφιμαΠλαστικοί… κίνδυνοι στα τρόφιμα

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αλλά και σε... επικίνδυνες ουσίες καταναλώνουν εν αγνοία τους οι πολίτες. Πρόκειται για τις τοξικές και επιβλαβείς για την υγεία ουσίες, που «μεταναστεύουν» από τις πλαστικές συσκευασίες των προϊόντων στην «καρδιά» των τροφίμων!


«Πολλά τρόφιμα τα αγοράζουμε συσκευασμένα- καλυμμένα με μεμβράνη. Για παράδειγμα, είναι καθιερωμένο για τους Έλληνες κάθε Καθαρά Δευτέρα να αγοράζουν χαλβά από τα σούπερ-μάρκετ, ο οποίος είναι τυλιγμένος σε μεμβράνη. Τι τρώνε στην πραγματικότητα; Γλυκό με πλαστικοποιητή»! Αυτό τονίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Μιχάλης Κοντομηνάς.


Μάλιστα, όπως ο ίδιος επισημαίνει, όσο πιο λιπαρά είναι τα τρόφιμα τόσο πιο εύκολα προσροφούν τις επικίνδυνες αυτές ουσίες. Έτσι, τα κίτρινα τυριά που πωλούνται συσκευασμένα, το λάδι και τα γλυκά βρίσκονται πρώτα στη λίστα των προϊόντων που «βομβαρδίζονται» από χημικά, εν όσω βρίσκονται τοποθετημένα στο ράφια των καταστημάτων.


Κενό νόμου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εταιρείες χρησιμοποιούν τους τοξικούς «πλαστικοποιητές», διότι με αυτό το τρόπο έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν εύκαμπτα και εμφανίσιμα (!) υλικά- από μεμβράνες έως μπολ. Κι ενώ είναι ευρέως γνωστό πως τα πλαστικά εμπεριέχουν σε μεγάλη κλίμακα χημικές ουσίες, «υπάρχει κενό σε ό,τι αφορά τη σχετική νομοθεσία. Πολλά από τα υλικά που εμπεριέχονται στις συσκευασίες τροφίμων, είτε δεν έχουν ελεγχθεί είτε δεν έχουν απαγορευτεί ακόμη, παρ΄ όλο που έχει αποδειχτεί πως είναι πιθανόν επιβλαβή για την υγεία των καταναλωτών», λέει ο σύμβουλος του Δ.Σ. τής Ένωσης Χημικών και μέλος του ΕΦΕΤ, δρ. Μιχάλης Χάλαρης.


Άλλωστε, οι πλαστικοποιητές είναι μόνον ένας από τους δεκάδες... χημικούς «υπόπτους» που διεισδύουν στα τρόφιμα. «Τα λιπαντικά, τα αντιοξειδωτικά, οι σταθεροποιητές και τα συγκολλητικά είναι μερικά από τα επιπλέον χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται. Πολλές από αυτές τις ουσίες όμως, έχουν καρκινογόνες δράσεις, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα κλινικών ερευνών σε ποντίκια», προσθέτει ο κ. Χάλαρης.


Σοβαρές βλάβες. Έτσι εξηγείται και το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε «φρένο» στις βιομηχανίες παιχνιδιών που χρησιμοποιούν κάποιες φθαλικές ενώσεις (πλαστικοποιητές) ως πρόσθετα στο πλαστικό ΡVC, με σκοπό να κάνουν πιο μαλακά τα παιδικά παιχνίδια. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, οι ουσίες αυτές προκαλούν μακροπρόθεσμα βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά, ανωμαλίες στο αναπαραγωγικό σύστημα, ενδοκρινικές και ορμονικές διαταραχές, και ανάπτυξη καρκίνων στο ήπαρ, στα νεφρά και στο αίμα.


Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το ΡVC και όχι μόνον, έχουν καθοριστεί ανώτατα επιτρεπτά όρια, ενώ μερικές χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση του. Ωστόσο, ο καταναλωτής είναι απροστάτευτος, αφού γενικότερα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις συσκευασίες δεν αναγράφονται. Έτσι, ενώ οι βιομηχανίες εμφιαλωμένου νερού βρήκαν μια πιο «υγιεινή» λύση για τα μπουκάλια νερού (το πλαστικό ΡΕΤ), «πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως μια άλλη ουσία, το αντιμόνιο διασπάται από το πλαστικό και μεταφέρεται στο νερό. Ευτυχώς, όμως, σε μικρές συγκεντρώσεις» συμπληρώνει ο κ. Χάλαρης.


Χρώματα. Οι συσκευασίες όμως κρύβουν και... πολύχρωμους κινδύνους. «Τα χρώματα στις συσκευασίες αλλοιώνουν συχνά τη γεύση και την οσμή των τροφίμων, καθώς οι οργανικοί διαλυτές διεισδύουν στα προϊόντα, ενώ σε δεύτερη φάση υπάρχει και η πιθανότητα αλλαγής του χρώματος εξαιτίας της μετανάστευσης της ίδιας της χρωστικής», υπογραμμίζει ο καθηγητής Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, κ. Κοντομηνάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα γαριδάκια, τα οποία επειδή είναι πορώδη, παίρνουν ευκολότερα τη μυρωδιά της συσκευασίας!


«ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ»


Το νοσοκομείο Johns Ηopkins δηλώνει άγνοια για το e-mail


Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει ένα ηλεκτρονικό μήνυμααλυσίδα με τίτλο «ενημέρωση για τον καρκίνο» που φέρει την υπογραφή του νοσοκομείου Johns Ηopkins, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων «να μην καταψύχουν οι πολίτες μπουκάλια γεμάτα με νερό γιατί απελευθερώνονται διοξίνες από το πλαστικό» και «να μη χρησιμοποιούνται πλαστικά δοχεία στον φούρνο μικροκυμάτων». Οι επιστήμονες του Johns Ηopkins εφιστούν την προσοχή των παραληπτών, καθώς όπως επισημαίνουν πρόκειται για «μαϊμού» προειδοποιήσεις. Στην επίσημη, ωστόσο, ιστοσελίδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Ραλφ Χάλντεν, δίνει επιπλέον εξηγήσεις στο κοινό σε ό,τι αφορά τις αλήθειες και τα ψέματα που γράφονται στο συγκεκριμένο e-mail.


Σύμφωνα με τον ίδιο, «αρκετές ευρωπαϊκές έρευνες έχουν αποδείξει πως οι πλαστικοποιητές περνάνε στα τρόφιμα, κυρίως δε όταν οι συσκευασίες μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων. Αντίθετα, όταν το πλαστικό καταψύχεται, τότε αυτομάτως “κλειδώνονται” και οι χημικές ουσίες».


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (21 Ιουλίου 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: