Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2007

Ασπίδα για την καρδιά τα βιολογικά λαχανικά

Έρευνα έδειξε πως οι οργανικές ντομάτες έχουν διπλάσια αντιοξειδωτικά


Στις ΗΠΑ. Ο Μπρους Ρόμινγκερ καλλιεργεί βιολογικές ντομάτες

στο αγρόκτημά του στην Καλιφόρνια.


Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι καλύτερα για την καρδιά απ΄ ό,τι τα είδη που καλλιεργούνται με τον συμβατικό τρόπο. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι συνέκριναν τα βιολογικά με τα συμβατικά φρούτα και λαχανικά.


Ηέρευνα των ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας κράτησε 10 χρόνια. Οι επιστήμονες συνέκριναν τις βιολογικές ντομάτες με αυτές που παράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι βιολογικές έχουν σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών- τα αποκαλούμενα φλαβονοειδή- τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη της υψηλής πίεσης και περιορίζουν την πιθανότητα καρδιακής νόσου και εγκεφαλικών.


Σύμφωνα μάλιστα με την Άλισον Μίτσελ, χημικό τροφίμων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, τα φλαβονοειδή μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση του οργανισμού κατά ορισμένων μορφών καρκίνου και κατά της άνοιας. Η καθηγήτρια Μίτσελ και η ομάδα της κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι βιολογικές ντομάτες περιέχουν τα φλαβονοειδή κουερσετίνη και καμφερόλη κατά μέσο όρο σε ποσοστά 79 και 97% αντίστοιχα.


Οι συγκρίσεις


Μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο για τους ειδικούς να κάνουν συγκρίσεις ανάμεσα στα φρούτα και τα λαχανικά που παράγονται με βιολογικό τρόπο και σε εκείνα που παράγονται συμβατικά, λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν στη σύγκριση της ποιότητας του εδάφους, των πρακτικών άρδευσης και τον τρόπο διαχείρισης της σοδειάς που παράγεται. Στην τελευταία έρευνα, όμως, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία που προέκυψαν κατόπιν μακροχρόνιας μελέτης συγκεκριμένων τεχνικών καλλιέργειας. Έτσι, κατάφεραν να συγκρίνουν τα παραγόμενα προϊόντα είτε παρήχθησαν συμβατικά είτε βιολογικά.


Οι ίδιοι τονίζουν πως τα διαφορετικά επίπεδα που καταγράφηκαν στα φλαβονοειδή στις ντομάτες οφείλονται στην απουσία παρασιτοκτόνων από τις καλλιέργειες των βιολογικών ειδών. Για τα φυτά, τα φλαβονοειδή αποτελούν ένα είδος αμυντικού μηχανισμού που ενεργοποιείται όταν υπάρχει έλλειψη θρεπτικών συστατικών, όπως, για παράδειγμα, η απουσία αζώτου στο έδαφος. Όταν λοιπόν ενισχύουν οι καλλιεργητές τα φυτά με πολλές θρεπτικές ουσίες, ταυτόχρονα τους στερούν τη δυνατότητα να αναπτύξουν φλαβονοειδή. Οι ερευνητές επισήμαναν ακόμη πως τα χαμηλά επίπεδα φλαβονοειδών στις συμβατικές ντομάτες προκαλούνται από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων.


Οι επιφυλάξεις


Ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί στο να δεχτούν απόλυτα πως τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο υγιεινά από τα συμβατικά. «Εδώ και χρόνια λέμε για τα βιολογικά προϊόντα ότι μπορεί πράγματι να έχουν κάποιες διαφορές όσον αφορά τα θρεπτικά τους συστατικά σε σύγκριση με τα συμβατικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και καλύτερα για όλους μας», επισήμανε εκπρόσωπος της βρετανικής Υπηρεσίας Ποιότητας των Τροφίμων.


Με δυο λόγια


● ΤΑ ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ είναι αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στις φυτικές τροφές και ενισχύουν την αμυντική τους δράση απέναντι σε μύκητες, έντομα και άλλους επιβλαβείς οργανισμούς.
● ΠΟΛΛΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ έδειξαν ότι οι βιολογικές καλλιέργειες δεν απελευθερώνουν συνθετικά παρασιτοκτόνα στην ατμόσφαιρα, ορισμένα από τα οποία μπορούν να βλάψουν την πανίδα.
● ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ καλλιέργειες είναι καλύτερες από τις συμβατικές στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της χλωρίδας και της πανίδας μιας περιοχής.
● ΕΡΕΥΝΕΣ έδειξαν ότι οι βιολογικές καλλιέργειες απαιτούν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και παράγουν λιγότερα απορρίμματα.
● ΑΚΟΜΗ και όταν τα παρασιτοκτόνα χρησιμοποιούνται με τον σωστό τρόπο, κάποια ποσότητα καταλήγει στην ατμόσφαιρα ή στους καλλιεργητές.
● ΔΡΑΣΤΙΚΑ παρασιτοκτόνα έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως πόνοι στην κοιλιά, ζαλάδες, πονοκέφαλοι, ναυτία, έμετος, προβλήματα στα μάτια ή δερματικά.
Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, διαταραχές μνήμης, κατάθλιψη, αποβολές, ακόμη και καρκίνο.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (6 Ιουλίου 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: