Κυριακή, 3 Ιουνίου 2007

Φρούτα, λαχανικά προφυλάσσουν τη χολή - Οι βιταμίνες, όπως η C, και τα μέταλλα μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων

Οι γυναίκες που καταναλώνουν τακτικά φρούτα και λαχανικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επώδυνη χολολιθίαση, σύμφωνα με μεγάλης κλίμακας μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 77.090 Αμερικανίδες νοσηλεύτριες. Οι ερευνητές στη μακροχρόνια αυτή μελέτη διαπίστωσαν ότι όσες κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.


Συνήθως, η επέμβαση αυτή γίνεται επειδή σχηματίζονται χολόλιθοι κατά την αποθήκευση της χολής στη χοληδόχο κύστη. Οι χολόλιθοι μπορούν να μην προκαλούν συμπτώματα, περνούν μέσα από το έντερο ή προκαλούν πόνο, φράσσουν τους πόρους –αγωγούς– της χολής, προκαλούν φλεγμονή ή μπορούν να αποβούν ακόμα και μοιραίοι.


Μελέτη σε νοσοκόμες


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά –ιδιαίτερα σε φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή και άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C– μπορεί να προλάβει τον σχηματισμό χολολίθων ή την εκδήλωση συμπτωμάτων, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους στην Αμερικανική Επιθεώρηση Ιατρικής, ο δρ ChungJyi Tsai της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη και οι συνεργάτες του.


Οι 77.090 νοσηλεύτριες ήταν το 1984 μεταξύ 37 και 64 ετών. Οι γυναίκες αυτές τη χρονιά εκείνη είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν έως το 2000 για την τυχόν αφαίρεση της χοληδόχου κύστης τους – χοληκυστεκτομή. Αυτή αποτελεί την πιο συνήθη θεραπεία για τη συμπτωματική χολολιθίαση. Οι πέτρες που δεν προκαλούν συμπτώματα συνήθως μένουν χωρίς θεραπεία. Ετσι, τα ποσοστά χοληκυστεκτομής είναι ενδεικτικά του ποσοστού των ατόμων που πάσχουν από επώδυνη χολολιθίαση.


Στη διάρκεια της μελέτης, η ομάδα του Tsai διαπίστωσε πως είχε αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη από σχεδόν 6.600 γυναίκες. Ωστόσο, εκείνες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, στην έναρξη της μελέτης, είχαν κατά 21% μικρότερη πιθανότητα να υποβληθούν σε επέμβαση συγκριτικά με εκείνες με τη μικρότερη κατανάλωση.


Προστατευτική δράση


Οι γυναίκες της ομάδας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τυπικώς κατανάλωναν επτά ή περισσότερες μερίδες την ημέρα. Εκείνες με τη μικρότερη κατανάλωση έτρωγαν λιγότερες από τρεις μερίδες. Σύμφωνα με τη μελέτη, εσπεριδοειδή, φυλλώδη πράσινα λαχανικά και όλες οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C ασκούν ιδιαίτερα προστατευτική δράση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι διαιτητικές ίνες, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες –στις οποίες περιλαμβάνεται η βιταμίνη C– και τα μέταλλα, όπως το μαγνήσιο, μπορούν θεωρητικά όλα να συμβάλουν στην πρόληψη της συμπτωματικής χολολιθίασης.


Πηγή: Εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (5 Νοεμβρίου 2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια: