Κυριακή, 3 Ιουνίου 2007

«Πράσινοι» ουρανοξύστες

ΗΠΑ: αρχιτεκτονική επανάσταση στην καρδιά της Νέας Υόρκης


Μια αρχιτεκτονική επανάσταση φέρνει «πράσινους» ουρανοξύστες στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Με ανακυκλούμενο νερό και έξυπνα ασανσέρ, ο νέος πύργος Χιρστ είναι το πιο οικολογικό κτίριο του κόσμου.


Oγυάλινος πύργος Χιρστ με τους 46 ορόφους, δυο βήματα από το Κολόμπους Σίρκους, είναι ένας ουρανοξύστης πιο επιβλητικός από το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ. Και σίγουρα πιο οικολογικός. Το ίδιο και ο ουρανοξύστης όπου θα μεταφερθεί η νέα έδρα της Βank of Αmerica στο Μπράιαντ Παρκ.


Πριν καλά- καλά συμπληρωθούν έξι χρόνια από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, η αρχιτεκτονική και πολεοδομική άνοιξη επανέρχεται στη Νέα Υόρκη με πρόσωπο φιλικό προς το περιβάλλον και αρχίζει από το νούμερο 300 της 57ης Οδού. Εκεί ο Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ ολοκλήρωσε την ανέγερση του πρώτου «κοσμήματος» του Μανχάταν του 21ου αιώνα: ο πύργος Χιρστ έχει 46 ορόφους από γυαλί, οι οποίοι τοποθετήθηκαν πάνω στην προηγούμενη πέτρινη βάση. Πρόκειται για ένα κράμα της παλιάς με τη νέα αρχιτεκτονική, με σκοπό τον σεβασμό στο περιβάλλον.


Το βρόχινο νερό


Μόλις περάσει κάποιος την είσοδο, βρίσκεται μπροστά σε μια πυραμίδα που πάνω της κυλάει βρόχινο νερό το οποίο ανακυκλώνεται, δροσίζει το περιβάλλον και κατόπιν κατευθύνεται στους κήπους. Πάνω από την πυραμίδα βρίσκεται μια επιβλητική τοιχογραφία με τον ποταμό Χάντσον, γύρω από την οποία εκτείνεται ένα λόμπι με μεταβλητή γεωμετρία: κινητοί τοίχοι δημιουργούν χώρους κατάλληλους για πολλούς τύπους εκδηλώσεων και για διαφορετικό αριθμό ανθρώπων. Όλα αυτά με ανακυκλωμένα υλικά και στους 46 ορόφους του ουρανοξύστη, του οποίου οι εξωτερικοί γυάλινοι τοίχοι είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να μεγιστοποιούν την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός εξοικονομώντας ενέργεια. Οι περισσότεροι από τους 2.500 εργαζομένους στον εκδοτικό όμιλο Χιρστ που στεγάζονται στον ουρανοξύστη, ζουν σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί το φως: διευθυντές και αρχισυντάκτες έχουν θυσιάσει τον ιδιωτικό τους χώρο αποδεχόμενοι να εργάζονται σε γραφεία με διαφανείς τοίχους που επιτρέπουν σε κάθε εργαζόμενο να μπορεί να κοιτάζει από ψηλά κάθε γωνιά του Μανχάταν.


Ενέργεια και χρόνος


Ένα σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στο ηλιακό και το ηλεκτρικό φως: ανάβει αυτόματα τα φώτα μόλις αρχίσει να πέφτει το σκοτάδι. Σε αυτό το πρωτοποριακό κτίριο δεν υπάρχουν διακόπτες και τα ασανσέρ δεν διαθέτουν κουμπιά. Πριν μπει κάποιος στο ασανσέρ, πληκτρολογεί σε μια ψηφιακή οθόνη τον αριθμό του ορόφου στον οποίο θέλει να πάει και η οθόνη τού λέει ποιο ασανσέρ πρέπει να πάρει. Έτσι εξοικονομείται ενέργεια και χρόνος.


Σε μια άλλη γειτονιά, στο Μπράιαντ Παρκ, ο νέος ουρανοξύστης της Β
ank of Αmerica βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της κατασκευής- ένα κτίριο 55 ορόφων που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Κουκ και Φοξ. Βέβαια, η χρήση μόνο φιλικών προς το περιβάλλον υλικών ανέβασε το κόστος κατασκευής πάνω από τα 1,3 εκατομμύρια δολάρια. Όμως αυτό δεν άλλαξε την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια καλή επένδυση, αφού στους Νεοϋορκέζους άρεσε πάντα να ζουν και να εργάζονται με σεβασμό προς το περιβάλλον.


Ο πύργος Χιρστ


Hearst Tower

Η νέα έδρα του εκδοτικού ομίλου Χιρστ κόστισε μισό δισεκατομμύριο δολάρια και είναι ένα θαύμα της σύγχρονης οικολογικής τεχνολογίας. Το αίθριο του νέου πύργου Χιρστ, έργο του Βρετανού αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ, λούζεται στο φως και με κινητά τοιχώματα αλλάζει μορφή ανάλογα με την εκδήλωση που φιλοξενεί.


Πηγή: Εφημερίδα "TA NEA" (31 Μαΐου 2007)

Link: http://www.hearstcorp.com/tower/

Δεν υπάρχουν σχόλια: