Σάββατο, 26 Μαΐου 2007

Νερό - Καταναλώνουμε διπλάσιο από όσο μπορούμε

Η λειψυδρία χτυπά ήδη την πόρτα μας, με τα αποθέματα νερού
να φτάνουν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 5 χρόνων


Πώς θα φτάσουμε τα 120 λίτρα τηνημέρα ανά άτομο, από τα 150 που σπαταλάμε σήμερα


Το χαμηλότερο σημείο της τελευταίας πενταετίας προσεγγίζουν- παρά τις έντονες βροχές του Μαΐου- τα υδατικά αποθέματα. Η λειψυδρία χτυπά ήδη την πόρτα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις, όμως, με ορισμένες απλές κινήσεις όλοι μπορούμε να εξοικονομήσουμε νερό, ώστε να μην το πούμε «νεράκι».


Απλά μαθήματα εξοικονόμησης νερού


«Στην Ελλάδα ο αγροτικός τομέας καταναλώνει το 86% των συνολικών αναγκών της χώρας σε νερό, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερος. Εν όψει των κλιματικών αλλαγών θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το νερό στη γεωργία, με πρώτο βήμα να μπει ένα στοπ στη μη αποτελεσματική άρδευση. Το βασικότερο, όμως, είναι να αλλάξει η κουλτούρα του Έλληνα πολίτη στο φλέγον ζήτημα της καθημερινής χρήσης του νερού», επισημαίνει ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης από την Greenpeace. Σύμφωνα με στοιχεία της οικολογικής οργάνωσης, ο καθένας μας καταναλώνει κατά μέσο όρο 150-200 λίτρα νερού ημερησίως για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών του. «Εύκολα θα μπορούσαμε να καταναλώνουμε λιγότερο από 80 λίτρα την ημέρα», λέει ο κ. Χαραλαμπίδης. Στις πόλεις. «Όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, έτσι και στην Ελλάδα τα φαινόμενα λειψυδρίας δεν είναι σπάνια. Πρόκειται για φυσική κατάσταση, την οποία καλούμαστε να βιώσουμε περιοδικά και η οποία είναι ανεξάρτητη από το φαινόμενο της αλλαγής του κλίματος», αναφέρει η κ. Παναγιώτα Μαραγκού από τη WWF Ελλάς. «Όσο και να λέμε ότι ο αγροτικός τομέας είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής νερού στην Ελλάδα, όση εξοικονόμηση και αν κάνουν οι αγρότες, το πρόβλημα της υψηλής κατανάλωσης της Αθήνας παραμένει. Αρχίσαμε από τον Μαραθώνα, περάσαμε στην Υλίκη και τώρα στραγγίζουμε και τον Μόρνο. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι η διαχείριση του νερού μας αφορά. Ως πολίτες οφείλουμε να αποκτήσουμε διαρκή συνείδηση στην εξοικονόμηση νερού», τονίζει η κ. Μαραγκού.


ΚΥΠΡΟΣ


Εξοικονόμηση με σύστημα ανακύκλωσης


Στην Κύπρο, όπου το πρόβλημα της λειψυδρίας έχει κάνει την εμφάνισή του προ δεκαετιών και πλέον αποτελεί μόνιμη κατάσταση, η κυβέρνηση επιδοτεί την εγκατάσταση συστημάτων ανακύκλωσης ημιακάθαρτου νερού (δηλαδή αυτού που απορρέει από τους νιπτήρες, το μπάνιο και τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων), έτσι ώστε να επαναχρησιμοποιείται στο καζανάκι της τουαλέτας και το πότισμα κήπου ή γλαστρών στα μπαλκόνια. Αυτό το σύστημα απαιτεί την εγκατάσταση διπλών σωλήνων και μπορεί να εξοικονομήσει έως και 35% του πόσιμου νερού.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (26 Μαΐου 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: