Σάββατο, 19 Μαΐου 2007

Καθαρή ενέργεια από τον ήλιο...

Ο μεγαλύτερος ηλιοθερμικός σταθμός ενέργειας στην Ευρώπη θα εγκαινιαστεί, μέχρι τα τέλη του έτους, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας.


Χιλιάδες καθρέφτες θα «αιχμαλωτίζουν» την ηλιακή ακτινοβολία αποθηκεύοντάς τη σε μία μικρή εστία.


Αρχικά, θα λειτουργήσει η πρώτη μονάδα της εγκατάστασης στο Σανλουκάρ Λα Μαγιόρ και θα προσφέρει ισχύ 11 μεγαβατόρες. Έως το 2010, θα έχουν κατασκευαστεί οκτώ μονάδες με συνολική ισχύ 302 μεγαβατόρες, αρκετή για την τροφοδοσία 180 χιλιάδων νοικοκυριών.


«Στην Ανδαλουσία, 320 ημέρες υπάρχει λιακάδα», σχολιάζει ο καθηγητής Βαλεριάνι Ρουζί, διευθυντής του εργαστηρίου Θερμοδυναμικής στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης.


Η τεχνολογία του ηλιοθερμοδυναμισμού, επισημαίνει, είναι πιο αποδοτική απ ό,τι τα φωτοβολταϊκά στοιχεία, πίνακες που απορροφούν αντί να ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία.


Το πιο σημαντικό όμως είναι, τονίζει, ότι τα ηλιοθερμικά εργοστάσια προστατεύουν το περιβάλλον, αφού δεν παράγουν διοξείδιο του άνθρακα.


Ο ενεργειακός γίγαντας «Αbengoa» έχει επενδύσει 35 εκατομμύρια ευρώ για την πρώτη μονάδα, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και για τις οκτώ επιμέρους εγκαταστάσεις.


Η πρώτη μονάδα καταλαμβάνει έκταση 700 στρεμμάτων με 624 καθρέπτες.


Πως θα κάνουν τον ήλιο ενέργεια


Κάτοπτρα


Οπως εξηγεί ο Μάικλ Γκέγιερ, διευθυντής του ομίλου «Αbengoa», συστοιχίες κινούμενων κατόπτρων συγκεντρώνουν την ηλιακή ακτινοβολία σ' έναν λέβητα τοποθετημένο στην κορυφή ενός πύργου, που διαθέτει 40 ορόφους. Η θερμότητα βράζει νερό ή κάποιο άλλο υγρό και το ατμός κινεί τις ηλεκτρογεννήτριες.


Τα κάτοπτρα κατευθύνουν την ακτινοβολία στην κορυφή ενός κεντρικού πύργου, όπου η θερμοκρασία αυξάνεται μέχρι 1.000 βαθμούς Κελσίου.


Η θερμότητα προκαλεί τον βρασμό ενός υγρού και παράγει ατμό που κινεί τις ηλεκτρογεννήτριες.


Πέρυσι, η ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε ένα πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το οποίο μεταξύ άλλων προσφέρει φοροαπαλλαγές στις εταιρείες που χρησιμοποιούν καθαρές τεχνολογίες.


Η χώρα, που εξαρτάται από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι δεύτερη στον κόσμο μετά τη Γερμανία στην αιολική ενέργεια.


Πηγή: http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: