Τρίτη, 15 Μαΐου 2007

Ασπίδα κατά του καρκίνου η μεσογειακή διατροφή

Φρούτα, λαχανικά και ψάρια συμβάλλουν στην προστασία των πνευμόνων


Το μυστικό. Θησαυρός αποδεικνύεται η μεσογειακή διατροφή για όσους θέλουν να προλάβουν ασθένειες που συνδέονται με τους πνεύμονες


Ιδιαίτερα ευεργετικές είναι οι επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής κατά του καρκίνου των πνευμόνων. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα πως η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά περιορίζει στο μισό τις πιθανότητες ανάπτυξης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, η οποία έχει συνδεθεί και με τον καρκίνο των πνευμόνων.


Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στους πνεύμονες και τη λειτουργία τους μελέτησαν οι Αμερικανοί ερευνητές και διαπίστωσαν πως οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν ιδιαίτερα στην προστασία τους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες επιδρούν κατά των διαδικασιών που προκαλούν φλεγμονές στους πνεύμονες.

Αντίθετα, τα νιτρώδη άλατα, τα οποία υπάρχουν στα επεξεργασμένα κρέατα (όπως μπέικον, ζαμπόν) και εμφανίζονται με ποικίλους τρόπους στην τυπική δυτική διατροφή, μπορεί να συμβάλλουν στην προοδευτική επιδείνωση της πνευμονικής λειτουργίας. Όταν μάλιστα συντρέχουν και άλλοι παράγοντες επικινδυνότητας, όπως η κατανάλωση πολλών γλυκών, τότε η πρόκληση φλεγμονών στους πνεύμονες είναι πιθανότερη.


Το κάπνισμα Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η σοβαρή πνευμονική νόσος προκαλείται κυρίως από το κάπνισμα. Μάλιστα υπολογίζεται ότι έως το 2020 θα γίνει η τρίτη αιτία θανάτου διεθνώς, εξαιτίας της αύξησης του καπνίσματος στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η νόσος αυτή είναι αλλιώς γνωστή ως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια- η οποία έχει συνδεθεί με τον καρκίνο των πνευμόνωνκαι περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τις ασθένειες βρογχίτιδα και εμφύσημα. Ωστόσο δεν αναπτύσσουν όλοι οι καπνιστές χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Οι ειδικοί που κλήθηκαν να απαντήσουν γιατί συμβαίνει αυτό, εξέτασαν τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να παρέχουν προστασία στους καπνιστές και ανακάλυψαν πως ένας από αυτούς είναι η διατροφή.


ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ


Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια


ΓΙΑ ΝΑ εξετάσουν τη σχέση μεταξύ διατροφής και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη παρακολούθησαν 43.000 άνδρες επί 12 χρόνια. Σε 111 από αυτούς διέγνωσαν τη νόσο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων μπορούσε να διαχωριστούν σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που έτρωγαν πολλά φρούτα, λαχανικά και ψάρι (βασικά είδη της μεσογειακής διατροφής) και σε αυτούς που έτρωγαν πολλά κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και ζάχαρη. Οι άνδρες που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ακόμη και αν ήταν καπνιστές ή σε προχωρημένη ηλικία. Γενικώς, όσο πιο κοντά έμεναν οι συμμετέχοντες στη μεσογειακή διατροφή τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος γι΄ αυτούς και το αντίστροφο. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ακόμη πως τα συμπληρώματα βιταμινών δεν είχαν κανένα θετικό αποτέλεσμα υπέρ των συμμετεχόντων στην έρευνα. Επίσης, η διατροφή δεν έπαιξε ρόλο στην εμφάνιση του άσθματος στους ενηλίκους. Τον περασμένο μήνα, ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μεσογειακή διατροφή βοηθά στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης άσθματος και αναπνευστικών αλλεργιών στα παιδιά. Στη μελέτη συμμετείχαν ειδικοί από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Καρδιά και τους Πνεύμονες στη Βρετανία, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Κρήτης και το Κέντρο Έρευνας για την Περιβαλλοντική Επιδημιολογία στη Βαρκελώνη.


Πηγή: Εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' (15 Μαΐου 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: