Τρίτη, 17 Απριλίου 2007

Η βιταμίνη D, ασπίδα ζωής

Ενισχύει τον οργανισμό κατά κρυολογήματος αλλά και καρκίνουΕίναι η βιταμίνη «θαύμα». Σύμφωνα με νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, η βιταμίνη D, που ενεργοποιείται από τη δράση του ηλιακού φωτός στο δέρμα, μπορεί να ενισχύσει την προστασία μας κατά της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος, να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της καρδιακής νόσου και του διαβήτη.
Είκοσι λεπτά ηλιοθεραπεία και οι πιθανότητες να αντισταθεί ο ανθρώπινος οργανισμός στο κρυολόγημα και τη γρίπη αυξάνονται κατακόρυφα, επισημαίνουν Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γουίνθροπ της Νέας Υόρκης. Οι ευεργετικές αυτές επιδράσεις επιτυγχάνονται χάρη στη βιταμίνη D, η οποία χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως η αποτελεσματικότερη προστασία κατά των ιών που συνδέονται με το κρυολόγημα.


Η βιταμίνη D δημιουργείται από τον ίδιο τον οργανισμό κατά την διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο. Έτσι, σε χώρες με περιορισμένη ηλιοφάνεια στη διάρκεια του χειμώνα, όπως για παράδειγμα η Βρετανία, τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στους πολίτες είναι ιδιαίτερα χαμηλά.


Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες συντάκτες της έρευνας στην επιστημονική επιθεώρηση Epidemiology and Infection η «εγγενής ανοσία» ενεργοποιείται από τη βιταμίνη D.


Αυτό συμβαίνει γιατί η συγκεκριμένη βιταμίνη ενεργοποιεί πεπτίδια του οργανισμού, τα οποία επιτίθενται σε βακτήρια, μύκητες και ιούς που θέλουν να προσβάλουν τον άνθρωπο.


Η βιταμίνη D χαρακτηρίστηκε «βιταμίνη θαύμα» ύστερα από 40χρονη έρευνα σε μελέτες, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως μια δόση από τη βιταμίνη καθημερινά μπορεί να περιορίσει στο μισό τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου. Η ίδια βιταμίνη έδειξε να παίζει σημαντικό ρόλο κατά της καρδιακής νόσου, του διαβήτη, της υψηλής πίεσης του αίματος, της σχιζοφρένειας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Επίσης, θεωρείται απαραίτητη και για την υγεία των οστών.


Η έλλειψη σε βιταμίνη D στους πληθυσμούς του βόρειου ημισφαιρίου οδηγεί τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι μπορεί να ευθύνεται για πολλές χιλιάδες πρόωρους θανάτους μόνο από καρκίνο. Κάποιοι επιστήμονες μάλιστα θεωρούν πως τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής συνδέονται τόσο με τις τροφές όσο και με την έκθεση στον ήλιο.


20 λεπτά ηλιοθεραπείας ημερησίως αρκούν


Κάποιος που έχει λευκό δέρμα χρειάζεται 20 λεπτά ηλιοθεραπείας για να δημιουργήσει το μεγαλύτερο ποσοστό βιταμίνης D ημερησίως. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να διατηρηθούν με τη χρήση συμπληρωμάτων και την κατανάλωση μουρουνέλαιου.


Η έρευνα


Οι Αμερικανοί ερευνητές χορήγησαν συμπληρώματα βιταμίνης D σε 208 γυναίκες επί τρία χρόνια. Στις μισές έδωσαν 20 μικρογραμμάρια τα οποία αυξήθηκαν σε 50 ύστερα από δύο χρόνια και στις άλλες μισές ένα ψευδοφάρμακο. Οι γυναίκες που πήραν τη βιταμίνη ανέφεραν ότι τα κρούσματα κρυολογήματος και γρίπης είχαν περιοριστεί κατά 70%, δηλαδή από 30 που ήταν αρχικά σε 9.


Αλλά… προσοχή στον ήλιο


Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να αρχίσει με προσοχή και τις πρώτες ημέρες να περιορίζεται σε λιγότερα λεπτά.


Τα μωρά μπορούν να εκτεθούν στον ήλιο μόνο με τις πάνες τους, πριν από τις 11 το πρωί και μετά τις 3 το μεσημέρι για 5-10 λεπτά ημερησίως.


Άλλες πηγές βιταμίνης D


Τυρί, βούτυρο, μαργαρίνες, ψάρια (κυρίως σολομός) και δημητριακά.


Πηγή: Εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' (16 Απριλίου 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: