Τρίτη, 24 Απριλίου 2007

Ασύρματη ανησυχία

Αμφιβολίες για την ασφάλεια των ασύρματων δικτύων WiFi


«Ένα νέφος μικροκυμάτων το οποίο μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία μας». Έτσι περιγράφουν οι ειδικοί την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ασύρματα δίκτυα υπολογιστών WiFi τα οποία εξαπλώνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στη χώρα μας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να ερευνηθούν αναλυτικά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των μικροκυμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό.


Τα δίκτυα WiFi επιτρέπουν στους χρήστες την ασύρματη πρόσβαση στο Ίντερνετ από τους υπολογιστές τους. Ήδη λειτουργούν τουλάχιστον 400 τέτοια εμπορικά δίκτυα σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε διεθνείς αλυσίδες καταστημάτων πώλησης καφέ και ταχυφαγείων, ξενοδοχεία, στον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και σε πολλά καταστήματα. Πολλαπλάσιος αριθμός εκτιμάται ότι υπάρχει σε κατοικίες για την εξυπηρέτηση μικρών οικιακών δικτύων που αποτελούνται από δύο ή και περισσότερους υπολογιστές, ενώ, σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, έχει δρομολογηθεί η εγκατάσταση WiFi δικτύων σε περισσότερα από 1.260 σχολεία, 360 κέντρα πολιτισμού και αθλητισμού (δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία, πνευματικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις), σχεδόν 1.800 σημεία δημόσιων φορέων (κτίρια δήμων, νομαρχιών, ΔΟΥ, Πυροσβεστική) και 320 περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας. Συγκεκριμένα για την εγκατάσταση δικτύων WiFi σε σχολεία, πρόσφατα ο Οργανισμός Προστασίας της Δημόσιας Υγείας στη Μεγάλη Βρετανία υπέβαλε στην αγγλική κυβέρνηση αίτημα να πραγματοποιηθούν διεξοδικές έρευνες για τις επιπτώσεις της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας στην υγεία των μαθητών.


Νέφος μικρομυμάτων από ασύρματα δίκτυα


Πιο επικίνδυνα τα κινητά


Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η ακτινοβολία από τα συγκεκριμένα δίκτυα μοιάζει με αυτή των φούρνων μικροκυμάτων, με τη διαφορά ότι η εκπεμπόμενη ισχύς είναι αρκετά μικρότερη. «Ακόμα και σε σχέση με τα κινητά τηλέφωνα, η ισχύς των δικτύων WiFi είναι υποδεκαπλάσια. Ως εκ τούτου τα ασύρματα δίκτυα κρίνονται πιο ασφαλή απ΄ ό,τι τα κινητά», επισημαίνει ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος κ. Χρήστος Καψάλης, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ειδικός σε θέματα τηλεπικοινωνιών. Γι΄ αυτό τον λόγο η απόσταση ασφαλείας από ένα τερματικό WiFi είναι τα 10 εκατοστά, ενώ για ένα κινητό τηλέφωνο, που έχει και μεγαλύτερη ισχύ, τα 30 εκατοστά.


Αυτό όμως που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ότι δεν υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία αναφορές για τη μακροπρόθεσμη έκθεση ανθρώπων στη μη ιονίζουσα ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ασύρματα δίκτυα: «Η αθροιστική δράση της ακτινοβολίας από
WiFi έπειτα από μακρόχρονη έκθεση δεν τεκμηριώνεται προς το παρόν», λέει η κ. Κωνσταντίνα Νικήτα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επισημαίνει δε ότι αν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και οι διεθνείς οδηγίες για τον εξοπλισμό και την εγκατάσταση τέτοιων δικτύων, δεν τίθεται θέμα τα εκπεμπόμενα μικροκύματα να προκαλούν θερμικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, δηλαδή να θερμαίνουν τον δερματικό ιστό και να ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος. «Όμως, οι συγκεκριμένες οδηγίες δεν καλύπτουν τις μη θερμικής φύσεως επιπτώσεις, οι οποίες αφορούν επιδράσεις στο νευρικό και το ενδοκρινολογικό σύστημα, διαταραχές στη μνήμη και επιπτώσεις στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό», εξηγεί η κ. Νικήτα. Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι ένα φυσικό φίλτρο του ανθρώπινου οργανισμού που απαγορεύει τη διείσδυση επιβλαβών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. «Έχει διαπιστωθεί σε πειραματόζωα ότι η μακρόχρονη έκθεση σε τέτοιου είδους ακτινοβολίες καταστρέφει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και επιτρέπει στις επιβλαβείς πρωτεΐνες να εισχωρήσουν στον εγκέφαλο- πρόκειται για μία κατάσταση η οποία συνδέεται και με το Αλτσχάιμερ», αναφέρει η κ. Νικήτα.


«Ύποπτες» έρευνες


«Στη διεθνή αλλά και στην ελληνική επιστημονική κοινότητα γίνονται προσπάθειες να αξιολογηθούν οι μη θερμικές επιπτώσεις τέτοιου είδους ακτινοβολιών. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε απτά αποτελέσματα ώστε να μπορούμε να πούμε ότι σαφώς προκαλούν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό», λέει ο κ. Καψάλης. Πάντως, επιστημονικοί κύκλοι αναφέρουν πως είναι ιδιαίτερα ύποπτο το γεγονός ότι οι έρευνες για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας από δίκτυα WiFi στον ανθρώπινο οργανισμό μοιράζονται ακριβώς στη μέση: «Όπως και στην περίπτωση των κινητών τηλεφώνων, έτσι και με τα ασύρματα δίκτυα το 50% των ερευνών αναφέρουν ότι μπορεί να προκαλούν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ το άλλο 50% ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Είναι αριστοτεχνικά στημένες έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα», λένε με νόημα.


Μικρή ισχύς, αλλά...


ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ αμφισβητεί ότι τα μικροκύματα που χρησιμοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες προκαλούν προβλήματα υγείας στους ανθρώπους. Παρά ταύτα η Επιτροπή παραδέχεται το γεγονός ότι υψηλή έκθεση σε μικροκυματική ακτινοβολία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του εγκεφαλικού ιστού και κατ΄ επέκταση της θερμοκρασίας του σώματος. Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα συνηγορεί στην παραπάνω άποψη, προσθέτοντας, με επίσημη τοποθέτησή του, ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου.


«Αυξημένες πιθανότητες για την εμφάνιση καρκίνου στον εγκέφαλο θα μπορούσαν να υπάρχουν όντως όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα τα οποία έχουν μεγαλύτερη ισχύ και κατά τη χρήση τους εφάπτονται στο κεφάλι. Τα ασύρματα δίκτυα WiFi έχουν πολύ μικρότερη ισχύ», αναφέρει η κ. Νικήτα.


Πηγή: Εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' (24 Απριλίου 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: